Výhody chůze - k fyzickému i duševnímu zdraví a krásnějšímu tělu

Existuje několik důvodů, proč odborníci po celém světě doporučují chůzi. Nejen, že vám chůze pomůže uvolnit se a vyčistit si hlavu po náročném dni, ale má také řadu dalších výhod, které vám pomohou pozitivně ovlivnit vaše fyzické i duševní zdraví.

Obrázek: 20220529-144242-0000-1

Podle studií vám stačí pouze 30 minut chůze každý den, abyste pocítili její výhody skrze svou kondičku, sílu a energii. Například klinika Mayo a důvěryhodný lídr ve zdravotnictví po celém světě říká, že svižná chůze každý den může snížit riziko srdečního onemocnění, mrtvice i cukrovky typu 2. 

Tento jednoduchý a nenáročný styl pohybu vás nebude stát nic. Nevyžaduje žádné vybavení, jen je dobré zvolit pohodlnou obuv, oblečení a udělat si několik minut času. 
 

Jaké jsou výhody chůze?

Chůze je skvělý způsob, jak získat kondici, objevit nová místa, utříbit si své myšlenky a odpočinout si od všech technologií, na kterých trávíme až příliš moc času. Pokud chcete maximalizovat výhody chůze, můžete zvýšit tempo a chodit rychleji. Můžete chodit delší trasy, vyměnit chůzi v parku za terén v lese anebo použít závaží na kotníky či zátěžovou vestu, která zase celou chůzi posune o stupeň výše. Bez ohledu na to, kde a proč se rozhodnete chodit, pravidelná aktivita vám přinese řadu výhod pro vaše celkové zdraví včetně dalších benefitů, o kterých si právě teď řekneme:
 

Chůze pomáhá předcházet nemocem

Například The American Council on Exercise's Walking Toolkit sdílí některé zdravotní přínosy chůze a vysvětluje, proč pravidelná chůze může pomoci zlepšit průtok krve a snížit šance na následující zdravotní problémy:
 

  • Vysoký krevní tlak
  • Vysoká hladina cukru v krvi 
  • Srdeční onemocnění
  • Obezita
  • Osteoporóza 
  • Osteoartróza
  • Cévní onemocnění
  • Některé typy rakoviny (např. tlustého střeva)
Proč vyzkoušet rychlou chůzi
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Chůze vám okamžitě zlepší náladu

Není to náhoda, že se po procházce cítíte šťastnější a veselejší. Při chůzi totiž vaše tělo prochází řadou změn, které zásadně ovlivňují duševní pohodu, včetně podporující produkci endorfinů neboli hormonů ,,dobré nálady‘‘.
 

  • Studie z roku 2018 zjistila, že pouhých 10 minut rychlé chůze vede ke zlepšení nálady a že tato fyzická aktivita spolu s vyváženým jídelníčkem zabraňuje vysokému stresu, snižuje deprese i případné riziko úzkostlivých stavů.
     

Chůze je skvělý způsob, jak si užít pobyt venku 

Pokud často bojujete s motivací, zkuste si zacvičit venku. Veškeré aktivity venku jsou skvělým způsobem, jak se dostat ven a prozkoumat okolí a objevit krásná nová místa o kterých jste možná ani neměli ponětí, že jsou tak blízko vás. Navíc pobyt venku na sluníčku vám pomůže udržet hladinu důležitému vitamínu D, který je zásadní pro zdraví kostí a zároveň stimuluje produkci serotoninu pro pocit štěstí. 

Pokud dokážete najít styl tréninku, který se vám bude líbit a také vás bude bavit, budete více motivováni držet se své nové rutiny a sníží se pravděpodobnost, že se budete potýkat s neúspěchem nebo stagnací.

 

Přečtete si také: Proč odborníci doporučují vitamín D i v létě?

 

Chůze posiluje svaly celého těla

I když se může zdát, že je chůze jednoduchá, tak ve skutečnosti se při tomto pohybu v těle odehrává velmi tvrdá práce, než si myslíte. Abyste udělali jediný krok, použijete více než 200 svalů. Při chůzi totiž zapojujete nohy, zádové a břišní svaly i paže. 

 

Přečtěte si také: 9 tipů, jak najít svou fitness motivaci a začít cvičit 

Výhody rychlé chůze
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Chůze zlepšuje kvalitu vašeho života

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádějí, že ti, kteří vykonávají alespoň 150 minut mírné aktivity týdně, jako je rychlá chůze, mají o 33% nižší riziko úmrtnosti z jakékoliv příčiny než ti, kteří jsou neaktivní a jejich pohyb je téměř nulový. V kombinaci se silovým tréninkem se může zlepšit vaše schopnost zvládat náročnější situace a rychleji a zvládat každodenní úkoly, což vede ke zlepšení celkové kvality vašeho života.
 

Jak často, rychle a dlouho byste měli chodit abyste pocítili benefity?

Chůze pro vás bude přínosná vždy. Každý pohyb se totiž počítá! Nicméně abyste dosáhli všech benefitů je potřeba chůzi zařadit do svého života pravidelně což znamená - vyjít si na procházku denně nebo několikrát týdně po dobu nejméně 30 minut. Čím déle bude vždy samozřejmě i lépe.

Při rychlé chůzi byste se měli zaměřit na to, aby vaše tepová frekvence se nacházela v zóně nízké intenzity. Pokud nemáte hodinky, které vám tuto intenzitu změří, můžete i bez nich zjistit, zda se v této zóně nacházíte. V této nízké aktivní zóně byste měli být schopni stále mluvit nebo zpívat. Nejpohodlnější je rychlost cca 6 km za hodinu, ale to se u každého může lišit, protože to závisí nejen na vaši kondici, ale také na vašem zdravotním stavu.
 

Začněte se pohybovat a zařaďte chůzi do svého života ještě dnes!

I když chůze patří do nejběžnějších způsobů aktivit, tak zároveň patří do nejvíce podceňovaných typů cvičení. Již od 30 minut chůze každý den můžete být fit, cítit se lépe a pociťovat všechny benefity, které k ní patří.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: co-je-mediace
Obrázek: 81d78f23c1a78bcb6d57aba8fb62f10de2c09d59
Obrázek: 7f9dc7486d9c05aa178a65f827bb98f22d2cae46
Obrázek: 9c87f1a973df529760adc33815c03ca2d7c45060
Obrázek: f435c8be668ea5991a75aaa96999316098e80234