RAW, tedy syrový
Základem raw cukroví jsou především oříšky, semínka, ovoce – nejčastěji sušené, kakaové máslo, kokosový olej a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudeme sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny budeme nejčastěji upravovat mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříme čas, pravidelná kontrola plechu v troubě nám u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C, abychom během přípravy nepřišli o všechny důležité živiny.
Náročnost přípravy?
Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení a sušení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí ráno po probuzení zalít hrnek oříšků vodou a večer scedit a dát přes noc usušit. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při přípravě raw cukroví můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec," říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, www.bistrawveg.cz.
Co tedy přidat do nákupního košíku?
Raw cukroví obsahuje pouze tělu prospěšné tuky, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.
- Oříšky - nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.
- Semínka - chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
- Obiloviny - například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
- Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
- Zdravé tuky - panenský kokosový olej, kakaové máslo, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
- Sušené plody - rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
- Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.
A co když se přeci jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení?
Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky.
Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně. Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo," radí Stanislav Petříček z bisRAWveg.
Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.
Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.
RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
SPOTŘEBIČE: mixér, sušička
Suroviny na cca 32 ks:
- lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
- mandle předem namočené a usušené (56 g)
- slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
- sušená meruňka nesířená (40g)
- rozinka nesířená (40 g)
- kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
- banán (160 g oloupaný)
POLEVA
- kakaové máslo (52 g)
- agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
- kakao (20 g)
POSTUP:
- Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.
RAW MARCIPÁNOVÉ HVĚZDIČKY
SPOTŘEBIČE: mixér nebo kuchyňský robot
Suroviny na cca 32 ks:
- kešu rozmixované na mouku (95 g)
- mandle předem namočené, oloupané, usušené a rozmixované na mouku (95 g)
- bio agáve sirup nebo javorový sirup či kokosový sirup (3,5 lžíce)
- kakaové máslo roztavené (4 lžičky)
- kokosový cukr rozmixovaný na moučku (2 lžíce)
- mořská sůl (špetička)
POSTUP:
- V míse smíchejte suché suroviny. Přidejte sladidlo a máslo a vytvořte těsto. Vtlačte ho do silikonových formiček libovolných tvarů a dejte do lednice ztuhnout. Servírujte na sváteční stůl před konzumací.
BADYÁNOVÉ KNOFLÍČKY
SPOTŘEBIČE: robot, sušička
Suroviny na cca 32 ks:
- sušené datle, předem namočené (75 g)
- mandle, předem namočené u usušené (100 g)
- rozinky nesířené, předem namočené (125 g)
- pekanový ořech předem namočený a usušený (90 g)
- skořice mletá (0,5 lžičky)
- vanilkový protein (0,75 lžíce)
- badyán mletý (1 lžička)
- kokos jemný sušený (20 g)
- goji/kustovnice a mandle (na zdobení)
POSTUP:
- V robotu s "S" nožem rozsekat mandle a pekany na jemnou směs, vysypat do mísy. V robotu zpracovat na pastu scezené rozinky a datle, skořici, protein a badyán, přidat společně s kokosem do mísy k ořechům, promíchat a rukami zpracovat v kompaktní hmotu. Vytvarovat 12 g kuličky, zatlačit do středu mandli nebo goji a dát sušit na 42 °C na 3 hodiny.
KÁVOVÁ SRDÍČKA
SPOTŘEBIČE: robot, sušička
Suroviny na cca 22 ks:
- sušené datle, předem namočené (113 g)
- kokos jemný sušený (50 g)
- vlašský ořech, předem namočený a usušený (75 g)
- meruňka nesířený MERUŇKA NESÍŘENÁ SUŠENÁ, MĚKČÍ, NAKRÁJET NA DROBNÉ KOUSKY (35 g)
- káva mletá - 100% arabica s oříškovým tónem, min. aciditou, brazilská (6 g)
- kokosové máslo, ze sušeného kokosu, jemně ve vodní lázni roztavené (200 g)
- kakaové máslo, ve vodní lázni roztavené (60 g)
- agáve sirup světlý (25 ml)
POSTUP:
- V mixéru postupně rozmixovat kokos a vlašské ořechy na mouku (pozor, ať nepustí tuk), dát do mísy. V mixéru rozmixovat scezené datle s kousky meruňek a mletou kávou, přidat do mísy k ořechům a rukami zpracovat směs v kompaktní hmotu. Těsto dát na 30 min. do lednice. Mezi fóliemi vyválet z těsta placku silnou 0,5 cm, vykrojit srdíčka a ty rozložit na mřížku sušícího plátu. Srdíčka dát sušit na 42 °C na 4 hodiny. Z tekutého kokosového másla, roztaveného kakaového másla a agáve sirupu smíchejte polevu. Polevou potřít z ledničky vychlazená srdíčka a nechat ztuhnout v lednici.
Zdroj receptů a fotek: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz/