Jak se starat o psa ve vedru? 5 věcí, které vašeho pejska ochrání před přehřátím

V horkých letní dnech může být přehřátí pro vašeho čtyřnohého kamaráda velký problém. Někteří psi jsou k němu navíc náchylnější než jiní. Patří k nim třeba ti s nadváhou, hustou nebo dlouhou srstí, onemocněním srdce či dýchacími potížemi. Jak ale poznat, že je psovi až příliš velké teplo? A jak přehřátí předejít? Vše jsme pro vás sepsali v tomto článku.

5-veci-ktere-ochrani-pejska-pred-prehratim
Zdroj: shutterstock

Jak poznáte přehřátí?

  • Pokud váš pes funí jako o život a má stále otevřenou tlamu, i když je dlouho v klidu, může to být první známka přehřátí.
  • Jestliže je pejsek najednou bez energie, nechce si hrát nebo je naopak nervózní, může to být další znak toho, že je mu až příliš horko.
  • Všimnete-li si, že pes vypadá zmateně, naráží do věcí nebo se zdá, že ztrácí rovnováhu, je na čase začít psa chladit. 
  • Jasně červené nebo namodralé dásně jsou také signálem, že něco není v pořádku.
  • Průjem a zvracení pak může naznačovat vážné přehřátí a vyžadují vaši okamžitou pozornost, případně pozornost veterináře
     

Důležitá je prevence

Aby k přehřátí vůbec nedošlo, zaměřte se na prevenci. Pokud víte, že vás čeká několik obzvlášť horkých dnů, připravte se na ně. Těchto pět základních tipů vám pomůže přehřátí u psa předejít.

 

1. Voda

Dostatečný přísun vody je to nejjednodušší, co můžete pro pejska udělat. Psi se totiž na rozdíl od lidí nepotí a ke snížení své teploty používají právě vodu a rychlé dýchání. Navíc dehydratace může u psů nastat velmi rychle, a jakmile k ní dojde, k přehřátí už je jen krůček. 

Zajistěte proto nepřetržitý přístup k misce s vodou, která by měla být vždy čerstvá a čistá. Misky pro psa umístěte klidně na více místech, ať je má váš mazlíček vždy na dosah. Na vodu pak myslete i pokud jdete na procházku nebo jedete na výlet.

Na trhu dnes najdete celou řadu misek od klasických keramických a nerezových po speciální chladicí dvojité misky. A existují samozřejmě i speciální cestovní misky

Tip: Pokud nechcete, aby vás nákup misek zruinoval, koukněte na ZooRoyal.cz. Tady najdete kvalitní psí misky všech tvarů i velikostí a za skvělé ceny.

Obrázek: jak-poznat-prehrati-psa
Zdroj: shutterstock


2. Led

Do misky s vodou můžete pro rychlé ochlazení přidat pár kostek ledu nebo pejska zchladit ledovou dobrotou. Nakrájejte meloun či jinou zeleninu nebo ovoce s vysokým obsahem vody a dejte je na chvíli do mrazáku.

Psovi můžete také připravit psí nanuky - do formiček na led jednoduše nalijte vývar nebo vodu s pamlsky. Psí zmrzlinu pak připravíte i z jogurtu, záleží jen na tom, co má váš pes rád.

I když jsou mražené pochoutky skvělým osvěžením, dávejte je psovi s mírou. Příliš velké množství může vést k zánětu horních cest dýchacích.

 

3. Stín

Psi nejsou stavění na to, aby vydrželi dlouhou dobu na přímém slunci. Sluneční paprsky rychle zvýší jejich tělesnou teplotu, což může vést k přehřátí. Vždy proto psovi zajistěte možnost schovat se do stínu.

Pokud trávíte den mimo domov - třeba někde u vody - omrkněte stínící plachty nebo stany. Jsou lehké, snadno přenosné a můžete je rychle postavit kdekoliv. Navíc stínu tvoří poměrně dost, takže je ocení nejen váš pes, ale i vy. 

Na stín pak myslete i doma. Zatáhněte závěsy nebo rolety, ideální je to v koupelně nebo třeba v chodbě, kde si pes může lehnout na chladnou dlažbu.

 

4. Vhodný povrch

Pes musí ven za každého počasí, ale horký asfalt nebo beton nadělají víc škody než užitku. Během dne se mohou rozpálit natolik, že poraní psí tlapky a ještě přispějí k přehřátí. 

Procházky proto plánujte v chladnějších časech - brzy ráno nebo později večer. Ideálně choďte po travnatých cestách, kde je stín. Lesní cesty nebo parky mohou být skvělou alternativou k rozpáleným chodníkům. 

V případě potřeby můžete psovi pořídit speciální psí botičky, které tlapky před horkem ochrání. Myslete také na to, že pes se v horku mnohem rychleji unaví, tak to s aktivitou nepřehánějte.

 

5. Chladicí podložky

Speciální chladicí podložky jsou skvělým doplňkem, který pomůže vašemu chlupatému příteli zvládnout vedra. Podložky jsou naplněny speciálním gelem, který zůstává chladný bez potřeby ledničky. Podložky tak využijete doma i na cestách. 

Pokud tuto vychytávku nemáte po ruce, vystačíte si i s obyčejným ručníkem. Namočte ho do studené vody, vyždímejte a přiložte na psa. Je to jednoduchý a účinný způsob, jak ho rychle ochladit. Pozor však na průvan a vítr, aby se pes nenachladil. 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: nedostatek hořčíku
Obrázek: single vánoce
Obrázek: c78b457fa45e70de6f9933023ef6df9f454c01a3
Obrázek: 51b5ab032a0f820478a9050a4ab9e3dce3014494
Obrázek: prodlužování vlasů a zahuštění vlasů