Mít čistou a uklizenou kuchyň jako z reklamní fotky v časopise o bydlení, je sen snad každé ženy. Ne vždy se to ale daří. Přitom řešení tohoto problému je celkem jednoduché. Čím méně věcí budete mít, tím blíže budete kuchyni jako z reklamy. Pojďme se podívat na pár tipů, jak by mohla vaše minimalistická kuchyň vypadat.
Nejdříve je nutné zjistit, co vše se ve vaší kuchyňské lince nachází. Podívejte se také do poliček, na stěny zdí a na všechny odkládací plochy včetně jídelního stolu. Zamyslete se nad každou jednotlivou věcí, jestli ji opravdu musíte a chcete v kuchyni mít. Můžete se snažit popřemýšlet jestli:
- vám dělá ta konkrétní věc radost
- ji nemáte v kuchyni ve zbytečně velkém počtu (například vařečky, kávové lžičky, naběračky, aj.)
- můžete nějaké věci nahradit jednou jinou (například vajíčko na obalování vyšleháte i vidličkou namísto metličky)
- ji nemáte pouze proto, že to dělá radost někomu jinému (typické jsou dekorační předměty, které jste dostala jako dárek, ale ve skutečnosti se vám vůbec nelíbí)
- ji opravdu využijete a využíváte
Stálá místa a priority
Zaměřte se na dekorační předměty, obrázky na zdech, různé papíry, vizitky, prospekty nebo časopisy, co se různě povalují a vše, co vám padne do oka. Zamyslete se, jestli ty věci potřebujete a v jakém počtu. Je dobré jim potom vyhradit nějaké stálé místo, kam je budete dávat, aby se nikde nepovalovaly a nedělaly zbytečný nepořádek. Stanovte si jasné priority, například, že chcete mít vždy a za každých okolností uklizený jídelní stůl a seznamte s tím ostatní členy domácnosti. Na stole tak potom může být jen prostírání a váza s kyticí nebo svíčka uprostřed. Žádné letáky, dopisy, propisky nebo odložené mobilní telefony.
Tento proces může trvat delší dobu, ale nevzdávejte to, protože na konci budete mít velmi příjemný pocit. Je to jako detox, vyčistíte vaši kuchyň od přebytečných a nežádoucích věcí. Budete se cítit lépe i po psychické stránce.
Systém pro rychlejší úklid
Ze začátku vám bude připadat divné a nepraktické mít pouze jeden cedník, čtyři vařečky, a nebo tři hrnce, ale časem si zvyknete a najedete na nový způsob práce v kuchyni. Tento systém vyžaduje například častější oplachování věcí, aby mohly být při přípravě složitějších jídel znovu použity. Výhodou ale je, že se vám nestane, že to v kuchyni po přípravě náročnějšího nedělního oběda vypadá jako po výbuchu, protože jednoduše nemáte tolik věcí, které by ten výbuch způsobily. Z toho vyplývá, že celkový úklid je rychlejší a snazší.
Uvolní se vám také spousta místa v kuchyňské lince, prostor bude vypadat vzdušněji a potřebné věci se vám budou lépe hledat a vytahovat. Do volných poliček můžete dát věci, které se tam dříve nevlezly, byly vyskládané na pracovní desce a dělaly v kuchyni zbytečný nepořádek. Kuchyňská deska tak bude uklizená s minimem vyskládaných věcí a vám se na ní bude lépe pracovat a rychleji ji uklidíte. Jako bonus si konečně vychutnáte i nečekanou návštěvu, kdy máte na úklid jen pár minut. Nebudete běhat po kuchyni jako zběsilá, abyste se před návštěvou nemusela stydět, protože nebude zas až tak co uklízet.
Investice do času, který strávíte tímto procesem, se rozhodně vyplatí. I vy se můžete přiblížit kuchyni jako z reklamního časopisu. Stačí mít méně věcí a hned uvidíte rozdíl.