Rajčata, tomata, rajská jablka.
Tyto letní plody zná snad každý, i člověk, který nemá zeleninu v oblibě.
Je pravda, že výraz letní plody je trochu zavádějící. V dnešní době si můžeme koupit rajčata snad v jakékoliv roční době. Díky moderním výrobním technologiím i možnostem transportu z různých částí naší planety.
Určitě, ale nebude tajemstvím, že ta nejlepší rajčata jsou vypěstovaná v našich zeměpisných šířkách, vyhřátá českým sluncem.
V české kuchyni jsou rajčata velmi oblíbená. Přidávají se do salátů nebo jsou součástí příloh. Vydlabané se plní různými náplněmi. Zapékají se. Připravují se z nich studené i teplé polévky a omáčky. Tvarově i barevně jsou velice různorodá. Kulatá, šišatá, oválná, soudková, červená, zelená, žlutá, oranžová, fialová i černá.
Jak připravujete rajčata vy? Máte nějaký oblíbený recept?
Už od dětství jsem čerstvá rajčata nejedla. Ale postupně jsem si k této zelenině našla svou cestu. Mám moc ráda sušená rajčata naložená v oleji, dodají pokrmu úplně jiný rozměr. Mám velice ráda tepelně upravená rajčata, ze kterých připravuji omáčku na těstoviny nebo pizzu.
A kdy vymyslíte, co budete vařit? Je to okamžikem otevření lednice? V obchodě, když procházíte mezi regály? Požadavkem dalších členů rodiny?
U mě to většinou bývá ve chvíli, když o jídle mluvím s přáteli nebo známými. Vidím, jak si někdo na jídle pochutnává. V ten moment začínám přemýšlet, jak bych toto jídlo připravila.
Na začátku letních prázdnin jsem byla s kamarádkou na Šumavě. A jaká by to byla túra, kdyby nebyla zakončena návštěvou restaurace. U vedlejšího stolu obědvaly děti. Měly špagety s rajčatovou omáčkou. Takové ty špagety, které jsou obalené, nasáklé, prolezlé rajčatovou omáčkou skrz na skrz. V ten mžik jsem na tyto těstoviny dostala chuť a nepřestala jsem vymýšlet, jak je uvařím.
Ingredience:
- 3 velká rajčata
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malý rajský protlak
- 1 balení těstovin buggatini
- 1 lžíce třtinového cukru
- Sůl
- Čerstvá bazalka
- Lahůdkové sušené droždí
- Černé olivy
- Kapary

Postup:
- Na olivovém oleji opékáme nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na kostičky až začne zelenina vonět a získávat světle hnědou barvu. Přidáme lžíci třtinového cukru, který opékáme, dokud nezískáme karamel. Rajčata bývají kyselejší a cukr je trochu osladí.
- Přidáme na kostky nakrájená tři velká červená rajčata a malý rajský protlak. Protlak omáčku zahustí a dodá krásně červenou barvu.
- Přilijeme vodu. Nebojte se přidat vody víc. Těstoviny vodu vsáknou a protlak je hustý. Dusíme 5 - 10 minut. Do omáčky přidáme suché těstoviny. Použila jsem bucatini. Přiklopíme pokličkou a vaříme až budou těstoviny téměř vařené. Sporák vypneme a těstoviny necháme dovařit samotnou teplotou omáčky. Omáčku osolíme, okořeníme rozetřeným česnekem a lahůdkovým droždím.
- Těstoviny naservírujeme na talíř a ozdobíme černými olivami, kapary a čerstvou bazalkou.