Masopustní recepty pro zahřátí

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří.

Obrázek: bd0a63e92b57368d49ceabd63d412fed5d4081ba
Zdroj: pexels.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Masopustní pití - Jablečnice s hruškou a zázvorem

(zahřátí, zklidnění a podpora radosti i v zimě)

1 hrnek jabl. moštu,

½ hrnku vody,

1 lžíce třtinového cukru (dle kyselosti moštu),

skořice, kardamom, čerstvý zázvor a sušené plátky hrušky (malá hrst).

Vše necháme chvilku povařit. Nápoj vypijeme, hrušku sníme. Doporučuji používat takové sušené hrušky, které neobsahují chemické konzervanty.

Hrušky - podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu, zlepšují správné vyprazdňování. Jsou zdrojem vitamínu C a draslíku.

Zázvor čerstvý - pomáhá při průjmu, bolesti břicha, nadýmání. Posiluje srdce, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje hybnost kloubů, zvyšuje zažívání. Zabraňuje nadměrné srážlivosti krve, a tím chrání před srdečním infarktem. Snižuje cholesterol, působí proti nevolnosti, cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak, působí jako rakovinová prevence. Sbírá toxiny, působí při nachlazení a zkaženém žaludku. Kvalitní zázvor by měl být uvnitř žlutý, voňavý a celkově neseschlý. Vždy ho loupeme.

Badyán - voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.

Masopustní uzená polévka - Čočková polévka s uzeným sýrem

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

Pórek (5 cm),

koriandr ml., saturejka, pískavice, jemné kari,

mrkev, 1/3 celeru, 2 kořenové petržele,

bobkový list (2 ks), kmín, solčanka,

neloupaná červená čočka (1 hrnek),

3 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky,

1/2 hrnku nastrouhaného kvalitního uzeného sýra,

troška jabl. octa, ghí a olivový olej, sůl.

Na ghí a olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny - krom nastrouhaného sýra (ten dáme až nakonec do talíře), krátce vaříme. Použijte kvalitní uzený sýr.

Červená čočka neloupaná je velmi dobrým zdrojem železa, které může v zimních měsících chybět. Dále reguluje hladinu cukru v krvi, a tím také pomáhá proti únavě. Dalším zdrojem železa je i kmín,  nebo například nesířené sušené meruňky, melasa, švestky, med.

Jak se projevuje nedostatek železa?

Nejčastěji únavou -  například jsme unaveni již ráno, i když jsme spali poměrně dlouho. Může se objevit i celková bledost, nebo jsou velmi bledé rty. Ale třeba i přílišné zadýchávání, nebo bušení srdce.

Abychom železo dobře vstřebali je potřeba mít ve stravě dostatečné množství vitamínu C.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4f8603d5904dd1a5fa465eec4ddcfb13ffa22b65
Obrázek: f56904da012ff35c6acc6e1ce51dd74d1918229f
Obrázek: 0c6a525289e21cb5186b2e37f0c164d3d53267af
Obrázek: 07ad358082db5466c137102f8b14e1d55e488052
Obrázek: c754cdbbc78a535d2b3b9c81272968e99131e08e