Gleid
Gleidshop
Kocostar
Eshop Gleid

Masopustní recepty pro zahřátí

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

pexels.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Masopustní pití - Jablečnice s hruškou a zázvorem

(zahřátí, zklidnění a podpora radosti i v zimě)

 

1 hrnek jabl. moštu,

½ hrnku vody,

1 lžíce třtinového cukru (dle kyselosti moštu),

skořice, kardamom, čerstvý zázvor a sušené plátky hrušky (malá hrst).

Vše necháme chvilku povařit. Nápoj vypijeme, hrušku sníme. Doporučuji používat takové sušené hrušky, které neobsahují chemické konzervanty.

 

Hrušky - podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu, zlepšují správné vyprazdňování. Jsou zdrojem vitamínu C a draslíku.

 

Zázvor čerstvý - pomáhá při průjmu, bolesti břicha, nadýmání. Posiluje srdce, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje hybnost kloubů, zvyšuje zažívání. Zabraňuje nadměrné srážlivosti krve, a tím chrání před srdečním infarktem. Snižuje cholesterol, působí proti nevolnosti, cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak, působí jako rakovinová prevence. Sbírá toxiny, působí při nachlazení a zkaženém žaludku. Kvalitní zázvor by měl být uvnitř žlutý, voňavý a celkově neseschlý. Vždy ho loupeme.

 

Badyán - voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.

 

 

Masopustní uzená polévka - Čočková polévka s uzeným sýrem

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

 

Pórek (5 cm),

koriandr ml., saturejka, pískavice, jemné kari,

mrkev, 1/3 celeru, 2 kořenové petržele,

bobkový list (2 ks), kmín, solčanka,

neloupaná červená čočka (1 hrnek),

3 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky,

1/2 hrnku nastrouhaného kvalitního uzeného sýra,

troška jabl. octa, ghí a olivový olej, sůl.

 

Na ghí a olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny - krom nastrouhaného sýra (ten dáme až nakonec do talíře), krátce vaříme. Použijte kvalitní uzený sýr.

 

Červená čočka neloupaná je velmi dobrým zdrojem železa, které může v zimních měsících chybět. Dále reguluje hladinu cukru v krvi, a tím také pomáhá proti únavě. Dalším zdrojem železa je i kmín,  nebo například nesířené sušené meruňky, melasa, švestky, med.

 

 

Jak se projevuje nedostatek železa?

Nejčastěji únavou -  například jsme unaveni již ráno, i když jsme spali poměrně dlouho. Může se objevit i celková bledost, nebo jsou velmi bledé rty. Ale třeba i přílišné zadýchávání, nebo bušení srdce.

Abychom železo dobře vstřebali je potřeba mít ve stravě dostatečné množství vitamínu C.

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Pravidelné měsíční recepty podle Ayurvédy jsou tady. Vyzkoušejte recepty, které právě v tomto období podpoří náš organismus, jeho vitalitu a zdraví.
11.11.2017
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019

Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.

18.12.2018