Gleid
Gleidshop
Pondělní radost
Sérum

Marocká cizrnová polévka na zahřátí

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat:

·         1 velká cibule

·         4 stroužky česneku

·         2 menší mrkve

·         1 petržel

·         1 plechovka loupaných rajčat

·         1 plechovka cizrny

·         1 PL kokosového oleje

·         1 litr zeleninového vývaru

·         2 PL citrónové šťávy

·         1 ČL strouhaného zázvoru

·         50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)

·         2 PL sušené petrželky

·         1 PL kurkumy

·         1 PL římského kmínu

·         1 PL papriky (možno i uzené)

·         1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)

·         čerstvý koriandr na ozdobu

 

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.

Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.

Dobrou chuť!

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

26.2.2019

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Horké dny už jsou tady, tak proč se neochladit zdravým chia pudinkem?
25.5.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram