Co budete potřebovat:
· 1 velká cibule
· 4 stroužky česneku
· 2 menší mrkve
· 1 petržel
· 1 plechovka loupaných rajčat
· 1 plechovka cizrny
· 1 PL kokosového oleje
· 1 litr zeleninového vývaru
· 2 PL citrónové šťávy
· 1 ČL strouhaného zázvoru
· 50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)
· 2 PL sušené petrželky
· 1 PL kurkumy
· 1 PL římského kmínu
· 1 PL papriky (možno i uzené)
· 1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)
· čerstvý koriandr na ozdobu
Jak na to:
Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.
Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.
Dobrou chuť!