Na tento recept potřebujeme:
- 200 g špaldové mouky,
- 3 lžíce pohankové mouky,
- 100 g másla,
- švestky,
- hrst ovesných vloček,
- trochu skořice,
- 5 lžic vody,
- 2 polotučné tvarohy,
- 1 vejce,
- datlový sirup na oslazení (množství dle chuti),
- špetku soli.
Vypracujeme těsto ze špaldové a pohankové mouky, másla, špetky soli a vody a dáme ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Vložíme ho do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Mezitím vypeckujeme švestky. Po dvaceti minutách vytáhneme pečený korpus, na něj dáme náplň, kterou vytvoříme z polotučného tvarohu, vejce a sirupu, obložíme korpus švestkami, posypeme drobenkou (z ovesných vloček a skořice) a dobrůtku pečeme dalších 15 minut.
Víte, proč zdobit koláč švestkami?
- Obsahují malé procento proteinů, tuků a sodíku, ale nabízejí vyvážené množství vitamínů a minerálů, i když v malém množství. Chybí jen vitamín B12.
- Jejich rozpustná rostlinná vláknina pektin je komplexní sacharid, který ve střevech absorbuje vodu, zvyšuje objem stolice a pomáhá při vyprazdňování. Pohlcuje i cholesterol a žlučové soli, které se pak vylučují stolicí. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny v otrubách rozpustná vláknina švestek zklidňuje a chrání střevní stěny. Dále je zde látka, která podporuje peristaltiku střev.
- Díky tomuto složení mají švestky mírně diuretické, pročišťující a detoxikační účinky, jsou vhodné při arterioskleróze, dně, revmatu, artróze a onemocnění jater a jsou vhodné při prevenci karcinomu tlustého střeva.
- Švestek je mnoho druhů, liší se jen množstvím cukru, zbarvením slupky, velikostí a tvarem.
Přeji vám, aby se švestkový koláč vydařil a potěšil vaše chuťové buňky, ale také dodal vašemu tělu potřebné živiny. :-)