Gleid
Gleidshop
Pondělní radost

Jáhlová srdíčka

Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je v nějakém afektu koupím a občas i třikrát a pak mám doma jáhlové nadělení. Takže co s vámi, holky jedny? Dezert či snídani!
Lucie Sedláčková

 

 Jelikož vše dělám od oka a náhodně, ani zde neudělám výjimku. Tudíž si množství přizpůsobte dle potřeb, pokud jáhly neznáte a nevíte, co "z toho vyleze", udělejte srdíčka z polovičního množství. Na zkoušku. 

Srdíčka jsou skvělá na cestu, když potřebujete snídat a fungovat zároveň. Do krabičky na ranní jógu, do práce, jako dezert pro přítele (který zmizí hned, co se otevře víko...) je tato jáhlová nádhera jako dělaná. A její dochucení je jenom na vás. Srdíčka se dají koncipovat jako svěží ovocná nebo podzimní s kořením, kakaem či kokosem. 

 

Ingredience:

½ hrnku jáhel → spařit horkou vodou, případně namočit přes noc a uvařit (či ještě lépe - rozvařit)

4-5 cm datlové pasty → nakrájet na kostičky (k dostání ve zdravých výživách či obchodech s arabskými potravinami, případně ji nahraďte čerstvými či namočenými datlemi)

zralý banán (nemusí být)

 

A dál už je to jen na vás!

Na dochucení a obarvení jsem použila šťávu z černého bezu, který jsem den předtím zavařovala, a tato bobulovina dala srdíčkům jiný rozměr. Takže pokud máte zavařené borůvky, brusinky, jostu či jiné bobule, neváhejte a přilijte do uvařených jáhel šťávu a pár lžiček zavařeniny. 

Poté měkké jáhly promíchejte a do této ještě horké hmoty přidejte na kostičky nakrájenou datlovou pastu či datle. Pořádně promíchejte, ať je pasta přikryta horkými jáhlami a změkne. Přidejte banán a směs tyčovým mixérem proměňte na jemnou a lepivou kaši. Čím jemnější hmota, tím variabilnější výsledek budete mít.

Vychladlou hmotu jsem natlačila do silikonových formiček a dala na hodinku do mrazáku. Poté formičky přendejte do lednice a nechte srdíčka uležet. Po vyklopení je dobré je uchovávat v uzavřené krabičce, aby neoschla.

Vezměte jáhly na milost a hrajte si s nimi, neuděláte chybu.

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali...
5.7.2016
Rodinná oslava. Noční můra a zároveň příležitost k prohloubení kulinářského cítění. A tak jsem, v rámci druhéh...
21.10.2017
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance ...
3.6.2016

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v pods...

11.8.2018