Jak může dodržení postního období prospět našemu zdraví?
Jednoduše řečeno - pokud jíme lehčeji stravitelné jídlo, má tělo šanci se zbavit odpadu.
Strava by měla být bezmasá, plnohodnotná a lehce stravitelná. Měli bychom omezit i smažené jídlo, přílišné používání mléčných výrobků, pšenice a sladkostí. V Čechách se hojně vařily ječné kroupy, které mají méně lepku, jejich vlhkost zlepší suché vnitřní sliznice, pomohou pročistit játra a ledviny. Výborné jsou i luštěniny, jáhly a pohanka. Velmi dobře stravitelné jsou polévky. Při půstu má nevyužitý vnitřní (trávicí) oheň čas likvidovat škodliviny v těle, nemusí trávit jídlo a má prostor na úklid.
Jarní půst a kloubní obtíže
Pokud máme kloubní obtíže, je vhodné omezit brambory, místo nich použít například jako přílohu zelný salát s mrkvičkou, nebo tuřín (uvařený). Je zajímavé, jak po měsíčním vypuštění brambor ze stravy může dojít ke zlepšení hybnosti.
Jarní půst a alergické potíže
Jarní pročištění může pomoci snížit alergické obtíže, které nastupují zejména při plném rozkvětu jara. Pročistí se ledviny a játra, z těla se uvolní dostupný odpad. Je důležité vyřadit ze stravy při půstu obiloviny s vysokým obsahem lepku - zejména pšenici a to i celozrnnou.
Místo housky ke snídani můžeme použít jemné ovesné vločky s klíčky, a to jak ve formě kaše, nebo z nich dělat jednoduchou a velmi dobrou polévku, či jen zalít například mandlovým mlékem a přidat trošku medu.
Co pít při jarním půstu?
Je možné podpořit, či lépe řečeno zvýšit účinnost půstu, použitím zeleninových nebo i ovocných šťáv. Je však potřeba vybírat takový druh zeleniny popřípadě ovoce, které nebude plné chemie a plísní. Je vhodnější tyto šťávy pít v malých dávkách a na vytrávený žaludek. Více se hodí dopoledne.
Velmi vhodné je popíjení teplé převařené vody. Popíjí se po troškách a napomáhá odplavit z těla uvolněný odpad. Po ukončení dlouhodobějšího půstu není vhodné okamžitě přejít na normální stravu. Vyvarovat se příliš těžkého a smaženého jídla a alkoholu. Místo masových karbanátků si můžeme udělat zeleninové a smažení jich můžeme zaměnit za upečení v troubě.
Zeleninové karbanátky
Recept je asi na 3 až 4 porce.
1 mrkev, ½ petržele, ¼ celeru – krátce povařit,
1/3 brokolice, 1/3 kapusty – spařit,
1 hrnek jemných vloček s klíčky,
2 vejce, trochu mletého kmínu, pepře, majoránky, saturajky, sůl.
Povařenou očištěnou zeleninu nastrouháme, spařenou nakrájíme, vmícháme vločky a ostatní ingredience, dle potřeby dosolíme a necháme chvilku odležet. Je možné přidat nastrouhaný uzený sýr.
Tvoříme karbanátky, ty dáme na plech (vymazaném ghí) a nezapomeneme je také potřít ghí.
Přílohou je zelný salát.
Velmi rychlý zelný salát
1 středně velké bílé zelí, trocha soli, olivový olej.
Zelí nakrájíme na tenčí plátky, posolíme a přidáme olivový olej.
Tento salát se hodí nejenom v chladném počasí, ale i na jaře či v létě. Vždy má trošku jinou chuť, která se mění podle použitého olivového oleje a zelí, které je buď pozdní, nebo jarní.
Kaše z jemných ovesných vloček
Jemné ovesné vločky zalijeme kvalitním a čerstvým mlékem, které jsme naředili vodou, přidáme skořici, kardamom, hřebíček a plátek zázvoru a krátce vaříme. Sladíme tmavým tř. cukrem, je možné přidat ghí (přepuštěné máslo). Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko.