Znáte tapiokový pudink? Bezlepková tapioka - výborný zdroj energie a živin pro tělo

Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.

Obrázek: 026284eebe91a24867e354cbd91c28d9131d2cd4
Zdroj: pixabay.com
 
 
Tapioka zažívá poslední dobou velký boom. Je totiž bezlepková, obsahuje komplex polysacharidů s nízkým obsahem cholesterolu a nízkým glykemickým indexem. Dále je cenným zdrojem především vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku, některých vitamínů ze skupiny B, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Je ovšem zhruba dvakrát kaloričtější než brambory. 
 
Maniokové hlízy by se neměly jíst syrové, protože obsahují kyanogenní glykosidy (především kyanovodík) a ty jsou pro člověka toxické. Omytím, oloupáním a povařením hlízy tuto negativní vlastnost ztrácí. V České republice se dá koupit tapioková mouka a také tapiokové perly - obojí nemá prakticky žádnou chuť.
 
Tapioková mouka je vhodná především k zahušťování a k přípravě vláčných těst.
Tapiokové perly jsou jednou ze základních složek dnes populárního čaje Bubble tea, ale velice oblíbený je i tapiokový pudink, který vám dodá energii na dlouhou dobu a zasytí vás.
 

Tapiokový pudink

Ingredience:
  • 1 hrnek tapiokových perel
  • 3 hrnky vody
  • 3 hrnky rostlinného mléka (kokosové, mandlové, sojové,...) 
  • sladidlo dle preferencí (stévie, sirup - datlový, agávový,...)
  • ovoce na ozdobení
 

Postup: 

Tapiokové perly přes noc namočíme ve vodě (poměr 1:3), krásně nabobtnají a také se rychleji uvaří. Druhý den je scedíme, přidáme k nim rostlinné mléko (poměr 1:3) a vaříme do zhoustnutí. Důležité je perly míchat. To, že je pudink hotový, poznáme podle zhoustnutí a také podle zprůhledněných perel. Osladit pudink můžeme v průběhu vaření nebo až po uvaření, abychom jej lépe dochutili. Pudink dáme do připravených misek a dozdobíme sezónním ovocem podle libosti. Já jsem použila strouhaný kokos, další vrstvou byly rozmixované jahody a nakonec směs ovesných vloček a sušeného ovoce. Pudink se dá jíst jak teplý, tak vychlazený. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d22594f1ecfd5bf898e2a6ab8729dd2475e9910c
Obrázek: c56ed961438df594c26892f8664bfe9895624e39
Obrázek: b4673913743624eac67a8d8ce41601eb1691bab6
Léčba pigmentových skvrn
Obrázek: 0dfad1d1b2cb12a81bba3b167a8396e36835c4aa