V srpnu máme dostatek čerstvých cuket, které jsou výborně stravitelné a jsou zdrojem karotenů. Velmi dobře se hodí do očistných diet, podporují totiž naši snahu o pročištění těla.
Cuketový salát jako malé jídlo
Orestujeme si mladou cuketu (cca 15 cm) na olivovém oleji. Smícháme s najemno nakrájeným mladým zelím, přidáme sůl, nasekaný kopr a nastrouhanou mrkev.
Dochutíme nakrájeným kozím sýrem, nebo čerstvým kravským sýrem a pár kapkami citrónu. Přílohou může být například žitný chléb.
Cuketový salát s čočkou
(recept je zhruba na jednu až dvě porce)
- Ledový salát (1/2 kusu),
- červená čočka (1 hrnek),
- kari,
- koriandr + saturajka,
- olivový olej,
- okurka,
- mrkev (2 ks),
- zakysaná smetana (1 lžíce),
- cuketa (1 kus),
- sůl,
- tymián.
Nakrájenou cuketu a nastrouhanou mrkev orestujeme na olivovém oleji, osolíme, přidáme tymián.
Neloupanou červenou čočku krátce povaříme s jemným kari, koriandrem (mletým), solí a saturajkou. Na talíř dáme nejprve nakrájený ledový salát, přidáme orestovanou zeleninu, čočku a nakrájenou okurku. Navrch přidáme trošku zakysané smetany.
Jáhlové kousky s cuketovým zelím
Jejich příprava je nesmírně jednoduchá.
Jáhly spaříme (nejlépe 3x, abychom odstranili hořkost), potom je se špetkou soli uvaříme (vaří se podobně jako rýže). Po uvaření je necháme zchladnout, ale musí být ještě teplé.
Pak vyklopíme jáhlovou hmotu z hrnce a nakrájíme na kousky.
Cuketové zelí
(recept je asi na 4 porce)
- 1½ cukety,
- 3 jablka (velmi dobře se hodí i letní),
- pórek (5 cm),
- sůl,
- ghí
- olivový olej,
- jablečný ocet,
- třtinový cukr,
- kmín.
Na olivovém oleji a ghí osmahneme nakrájený pórek, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a jablíčka. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Cuketové zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme ho solí, octem, popř. ještě cukrem.
Nesmí chybět sladká tečka na závěr
Jablíčkové knedlíky z letních jablek
(množství je asi na 3 porce)
- 6 středních jablek,
- 1 lžíce ghí,
- 1 lžíce tř. cukru,
- skořice,
- 1/2 až 2/3 hrnku vody,
- 1 hrnek pohankové krupice,
- kardamom.
Jablka oloupeme, nastrouháme a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkká, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši.
Z mírně vychladlého tvoříme knedlíky nebo škubánky. Podáváme je s tvarohem, cukrem a ghí. Lze je také opéct na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo, které se hodí do očistných diet.
Ovocný salát
(v teplém počasí slouží jako jídlo, množství je asi na 2 až 3 porce)
- Meloun (1/4 - počítáno z normální velikosti zelí),
- 4 broskve,
- 6 švestek,
- hroznové víno (cca 20 dkg, vypeckované),
- čerstvý med (1 - 2 lžíce),
- rozinky (2 lžíce),
- oloupané, nakrájené a na sucho orestované mandle,
- mletý kardamom,
- strouhaný kokos (2 lžíce).
Z melounu vykrájíme malou lžičkou dužinu (pokud možno nedáváme semínka), přidáme na jemno nakrájené ostatní ovoce. Do salátu vmícháme čerstvý med, oloupané mandle, strouhaný kokos a rozinky, dochutíme kardamomem. Salát pokud možno nejezte úplně studený.
Co dělat, když nás trápí žlučník?
Vyplatí se dieta.
Vyhnout bychom se měli alkoholu, ostrým jídlům a kyselému ovoci (pozor však i na cibuli, česnek, rajčata a papriku). Někdy pomůže pití čaje ze zeměžluče - bylinky na zklidnění žlučníku by měly být hořké. Dosti často je nutné uklidnit svoji mysl někdy zejména po častějším pobytu na sluníčku, můžeme cítit přetlak, dokonce i vztek a to jak projevený, tak i neprojevený. Na uklidnění je v létě ideální pobyt v lese a můžete si to vysvětlit tak, že budete sbírat houby nebo borůvky. Stačí, že se projdete v klidu v místě, kde je vlaho, není tam horko, je tam ticho a člověk může být chvilku jen sám.
Na bolavé místo (oblast žlučníku) můžete přiložit i studený obklad z hořčin (zeměžluč, jablečník, pelyněk).