Semínka chia v posledních letech zažívají obrovský boom. A není divu, tato superpotravina obsahuje vysoké množství bílkovin, omega-3 nenasycených mastných kyselin, ale je také bohatá na antioxidanty. Chia semínka v tekutině dokážou zvětšit svůj objem, a to asi desetkrát tolik, kolik samy váží. Vytvoří přitom gelovou konzistenci, vhodnou právě do pudinků.
Kromě zmíněného pudinku je ale můžete použít jako zahušťovadlo, ale také třeba v salátech jsou naprosto famózní.
Už staří Aztékové věděli, jakou mají tato zázračná semínka cenu, neboť je brali s sebou na náročné cesty (kvůli jejich absorpci tekutiny), ale také s nimi platili, tak ceněná byla.
Našim předmětem je ale lahodný chia pudink. Jak na něj? Je to úžasně jednoduché.
Příprava chia pudinku
1) Chia semínka vsypeme do námi zvolené tekutiny, například do kokosového mléka, a necháme nabobtnat.
2) Mezitím si umixujeme námi zvolené ovoce - například mražené maliny s trochou vody a sladidla (používám agáve nebo rýžový sirup)
3) Přelijeme nabobtnalou "směs" rozmixovaným ovocem
4) Navrch můžeme přikrájet kolečka banánu, nastrouhat čokoládu... zkrátka dle libosti.
A máme hotovo! Dobrou chuť!