Matcha tea a jeho zdravotní přínosy

Zelený čaj je již dlouho doporučovanou součástí zdravé výživy, ale stále oblíbenější se stává jeho další odrůda: Matcha tea. Což je typ zeleného čaje, který je vyroben z mladých čajových lístků, které jsou rozemlety do jasně zeleného prášku. V čem se tento prášek liší od tradičního zeleného čaje?

Obrázek: aa6360ee7818851c1aa738e587283fbeb3a6b4e1
Zdroj: pixabay.com

Matcha je typ zeleného čaje, který je vyroben z mladých čajových lístků, které jsou rozemlety do jasně zeleného prášku. Ten se poté smíchá s horkou vodou a nápoj je připraven, konzumujete ho tedy včetně rozemletých listů, na rozdíl od klasického zeleného čaje, jehož lístky vylouhujete a vyhodíte. 

Jak se Matcha tea připravuje?

Listy, které jsou určeny do Matcha tea se pěstují pod stínem. Stín zvyšuje obsah chlorofylu v listech, což je to, díky čemu jsou světle zelené a plné živin. Veškeré listy se sbírají ručně a veškeré stopky se odstraňují. Listy jsou pak tradičně rozemlety žulovými kameny do velmi jemného prášku. Než se listy rozemelou na prášek, trvá to asi hodinu. Uchovávají se ve tmě, aby si zachovaly veškeré živiny. Matcha nejlepší kvality pochází z Japonska, kde byl pěstován po staletí a je součástí tradičního japonského čajového obřadu.

Jaké jsou přínosy Matcha čaje?

Matcha, stejně jako jiné zelené čaje, obsahuje skupinu antioxidantů nazývaných katechiny. O jednom z nich, který se označuje EGCG (epigallocatechin gallate), se předpokládá, že působí proti rakovině. Studie spojují zelený čaj s různými zdravotními přínosy, jako je například prevence srdečních onemocnění, cukrovky typu 2, rakoviny, a dokonce i povzbuzení hubnutí. Avšak tyto studie jsou málo prozkoumané. 

  • Vysoký obsah antioxidantů - antioxidanty pomáhají stabilizovat škodlivé volné radikály, což jsou sloučeniny, které mohou poškodit buňky a způsobit chronické onemocnění (včetně rakoviny).
  • Chrání játra, která jsou životně důležitá pro zdraví a hrají hlavní roli při vyplavování toxinů, metabolizaci drog a zpracování živin. Některé studie ukázaly, že Matcha může zabránit poškození jater a snížit riziko onemocnění jater. Je však třeba provést další studie zaměřené na účinky na člověka v celkové populaci.
  • Posiluje funkci mozku - některé výzkumy ukazují, že několik složek v Matcha by mohlo pomoci zlepšit funkci mozku. Obsahuje totiž L-theanin, který je zodpovědný za vyšší aktivitu alfa vln v mozku, což může přispět k uvolnění a snížení hladiny stresu.
  • Pomáhá v hubnutí - velké množství doplňků stravy určených na hubnutí obsahuje výtažek ze zeleného čaje. To proto, že zelený čaj je známý svou schopností spalovat tuky. Matcha tea je jakási koncentrovanější podoba zeleného čaje, takže tento účinek je ještě výraznější.

Co mají Matcha tea a zelený čaj společného?

Jak klasický zelený čaj, tak Matcha tea obsahují kofein, ale méně než káva nebo černý čaj. Zdá se, že Matcha obsahuje více kofeinu, než zelený čaj. Taktéž obsahuje více EGCG. Zhruba 17 až 109 mg EGCG na porci. Pro srovnání průměrný zelený čaj obsahuje mezi 25 až 86 mg na porci.

Existují vedlejší účinky užívání Matcha tea?

Pitný zelený čaj a Matcha jsou považovány za zdravé a bezpečné, ale lidé citliví na kofein by si měli být vědomi toho, že oba dva druhy čaje obsahují poměrně velké množství tohoto stimulantu. V roce 2016 také Světová zdravotnická organizace spojila spotřebu teplých nápojů, například kávy a čaje, s vyšším rizikem rakoviny jícnu. Riziko je však mnohem nižší než riziko rakoviny z jiných důvodů, jako je třeba kouření.

Reklama

Podobné články

Obrázek: f412db9b61a0c1eb65f49e16790fcec2de9555f4
Obrázek: péče o vlasy v zimě
Obrázek: df4c43e8a8b0b97593b4ca8aee9ce3bde197a838
Obrázek: debd03baf873b995e0f084e060d139b81c71dc1a
Obrázek: 6229f1f757c47ed2f2c196b9581898308b548b22