Otravný plevel? Vůbec ne! Tenhle vám pomůže se zažíváním i dnou

Obtěžuje vás Bršlice? Přestaňte s ní bojovat a prostě ji snězte. Pomůže vám třeba s revmatismem nebo dnou!

Obrázek: 468297b76b1d041e638ddbcbdfcb8106cf74ecf4
Zdroj: pixabay.com

Bršlice Kozí Noha (Aegopodium podagraria) patří mezi další divoké byliny. Už moje babička věděla, že je to rostlina, se kterou nemá cenu bojovat a lepší je využít jejích léčivých vlastností. Pro mě i většinu zahrádkářů je nejzákeřnějším plevelem, se kterým bojujeme celý život. Je nejvyšší čas přestat bojovat a začít zpracovávat. 

Kde ji najdeme?

Jak už jsem zmínila, ráda se vyskytuje na zahrádkách. Ve vlhčích místech většinou jako podrost pod rybízy nebo ovocnými stromy. Hlavně na neudržovaných pozemcích.

Jak vypadá 

Bršlici můžete znát také jako kerhák či kerhátek. Spadá do čeledi miříkovitých, je vysoká 50 až 100cm, kvete v květnu a září. Tato vytrvalá bylina je záludná svými podzemními oddenky. Stačí zapomenout jeden kousíček a objeví se znova. Lodyha listů je hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé ve složených okolících, bez listů.

Účinky 

Dříve se využívala jako prostředek mírnící bolesti při dně nebo podagra (nemoci králů, kterou způsobovalo nadměrné pití alkoholu a přejídání tučnými jídly). Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamín C. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, to pomáhá hlavně lidem trpícím dnou a revmatismem. Uvolňuje křeče v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.  

Horké listy i oddenky jsou vynikající jako obklad na bolavé klouby a mírní bolesti při dně. Studené obklady pomáhají na bolavá a zanícená místa a hemeroidy. A placky z rozdrcené Bršlice zmírňují následky po bodnutí hmyzem.

Sběr 

Na obklady sbíráme oddenek ještě před rozkvětem, od dubna do září. Oddenek sušíme, listy užíváme čerstvé. Ideální jsou mladé, světle zelené, právě rozvinuté lístky. Chutnají po celerové nebo petrželové nati a jsou plné vitamínu C.  

Tip

Pokud chcete sklízet stále jen mladé lístky, bršlici posekejte a za 3-5 dní můžete sklízet. 

Bršlice v kuchyni  

Mladé lístky přidejte do zeleninových salátů, na chleba s máslem, do polévky nebo luštěninových pokrmů. Větší a starší lístky se hodí do nádivek, špenátu i na omeletu.

Přeji Vám dobrou chuť. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 30ce8552960dfa4bf3124c0076bf0712f03db076
Obrázek: 39846912913ac78e180fc43b17c9f9e77f49acbe
Obrázek: 85b8943689ef5819099e8592cf6ed14c6d54ebcc
Obrázek: dd831662933be60fa56f0c9db7c3567467218be9
Obrázek: 39bcc992b6fcc7bbb8a6ae53060736803be3bd8e