Tvarohové knedlíky
- tvaroh
- hera
- 1/2kg polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka sody
Vše promíchám, naplním borůvkami a uvařim v osolené vodě, holky si je dávají s cukrem, skořicí a polité máslem.
Ani borůvkový koláč k sobotní odpolední kávě a nedělní snídani nesmí chybět. Je spousta receptů a tak i já přiložím ten svůj. Jednou jsem ho objevila na nějakém blogu a od té doby ho dělám, je opět rychlý a má velký úspěch.
Borůvkový koláč
- 250g polohrubé mouky
- 125g moučkového cukru
- 125g másla
- 1 vejce
- 1 lžička strouhanky
Na žmolenku:
- máslo
- cukr krupice
- hrubá mouka
Smíchám mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájím změklý tuk, přidám celé vejce a rukou promísím. Když se vše spojí, směs zapracuji do jedné těstové koule a na pracovní desce trochu prohnětu a dám chvilku do ledničky. Koláčovou formu vymažu tukem a vysypu moukou. Těsto dlaní vtlačím do formy, na krajích trochu zvednu. Snažím se, aby těsto bylo co nejtenčí, mě vychází těsto do dvou forem. Aby šlo těsto dobře vtlačit do formy, ruce si navlhčím ve studené vodě.
Těsto propíchám vidličkou a zlehka posypu jemnou strouhankou. Borůvky v dostatečné vrstvě nasypu na těsto a posypu žmolenkou.
V rozpálené troubě na 180°C, peču asi 30 minut. Je výborný, vláčný a u nás dlouho nevydrží.
A ještě borůvková marmeláda, ta taky nesmí chybět, letos jsem zkusila přidat pár nových přísad a dopadlo to výborně!
Borůvková marmeláda s vanilkou a se skořicí
- 1kg borůvek
- 350g třtinového cukr (může být i krupice)
- vanilkový lusk (vyškrábnu semínka a zbylý lusk přidám také)
- ½ lžičky skořice
- 2 lžičky citronové šťávy
- 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
- pár kapek rumu, nebo portského vína
- necelý hrnek octa na očištění
Borůvky nejdříve očistím. Do čistého dřezu napustím vodu a přidám ocet, připravím si lázeň pro borůvky, nebojte ocet je jako dezinfekce, v marmeládě ho neucitíte. Dřevěnou naběračkou vyndám očištěné borůvky a nechám v cedníku okapat.
Mezitím si pořádně vymyji sklenice. Sklenice spařím vařící vodou s octem, nesmím zapomenout na víčka.
Očištěné borůvky rozmačkám (já používám šťouchadlo na brambory, aby pustily šťávu)
Smíchám cukr s citrusovým pektinem, skořicí a vanilkou, vše přidám k borůvkám, promíchám a přivedu k varu. Stáhnu plamen, stále míchám a případně seberu pěnu.
Přileju citrónovou šťávu a vařím ještě asi 5 minut. Na talířku vyzkouším jestli marmeláda želíruje.
Připravím si sklenice a naplním je asi centimetr pod okraj, okraje očistím ubrouskem a opatrně zaleju rumem, nebo portským. Marmeládu krásně ovoní, ale slouží i jako konzervant.
Sklenice poté zavřu a otočím dnem vzhůru, aby se víčka řádně chytla.
Zkusila jsem i Borůvkou marmeládu s čokoládou a whisky
Postup je stejný jako v předešlém receptu jen přísady jsou jiné
- 1 kg borůvek
- 400g třtinového cukru
- 75% čokoláda,
- 1dcl whisky a pár kapek navíc
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
- necelý hrnek octa na očištění
Před uzavřením sklenic, marmeládu zakápnete pár kapkami whisky.
… chuť marmelády už jsem vyzkoušela na sousedech a mých dětech, slaví úspěch, takže se pusťte do zavařování, jde to rychle a chuť je výborná.