Na těsto potřebujete:
- 500 g hladké mouky,
- 7 g sušeného droždí,
- 120 ml vlažného mléka,
- 30 ml oleje,
- 100 g krystalového cukru,
- 1 vejce,
- skořici,
- perníkové koření a
- 200 g pyré z menší dýně.
Jak zpracovat těsto?
Začněte přípravou dýňového pyré. Určitě vám zbyla dužina z vydlabávání dýně s dětmi nebo máte přebytky ze zahrádky, které už se musí zpracovat. Pokud ne, kupte menší dýni a rozkrájejte ji. Zbavte ji semen a slupky a rozložte ji pokrájenou na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 30 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Změklou dýni rozmixujte na kaši. V míse smíchejte vlažné mléko, dvě lžíce cukru a droždí. Nechte vzejít kvásek na teplém místě asi 20 minut. Mezitím si v další míse smíchejte mouku, cukr, dýňové pyré, vejce, olej, koření a poté i kvásek. Těsto pořádně propracujte do hladka, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Na náplň si nachystejte:
- 50 g másla,
- 100 g třtinového cukru,
- skořici a
- kůru z citronu.
Jak připravit náplň?
Vykynuté těsto rozválejte na válu posypaném moukou na čtverec cca 50x40 cm. Rozpusťte máslo a nechte ho zase chvíli vystydnout, ale ne do ztuhnutí. Potřete jím čtverec. Pak jej posypte třtinovým cukrem, skořicí a nastrouhejte trochu kůry z citronu, která dodá vůni. Celý čtverec smotejte do rolády. Tu pak nakrájejte na zhruba 2 cm široké ruličky.
Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Neskládejte je těsně vedle sebe, aby se nepřilepily, až vykynou. Přikryjte utěrkou a nechte cca 20 minut kynout. Vykynuté ruličky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut do zlatova.
Na polevu využijete:
- vlašské ořechy,
- 150 g cukru,
- vodu a
- 1 lžíci másla.
Co s ingrediencemi?
Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a na rozpálené pánvičce lehce opražte. Vedle si připravte karamel tak, že v kastrůlku za stálého míchání rozpustíte cukr. Až bude zcela rozpuštěný a zhnědne, přilévejte po troškách vodu. Začne to hodně bublat. Trochu povařte a přidejte lžíci másla, díky kterému karamel tolik neztvrdne.
Upečené šneky polijte karamelem a posypejte posypkou z opražených ořechů. Můžete zvolit i jiný druh polevy, jak máte rádi. Dobrou chuť!