Čtete etikety na potravinách, které běžně kupujete v obchodě? Pokud ano, tak určitě víte, že listové těsto je přímo koktejl éček, palmových olejů a jiných přísad, které není zrovna dobré konzumovat. Zkuste si vytvořit svoje těsto doma. Nezabere mnoho času a navíc budete mít radost z toho, že víte, co jste do vašeho štrúdlu dali. Já to tak alespoň mám. Moje základní těsto je veganské a použila jsem tam Ramu veganskou, bez palmového oleje. Je to novinka mezi margaríny, snadno dostupná v obchodě. Je mi sympatické, že je to tuk, který dělají bez palmového oleje a že je veganský. Možná namítnete, že to není úplně "čistý tuk". V případě zájmu je možné tento recept pozměnit a v rámci zachování veganského pečení můžete použít kokosový olej.
Toto těsto je i bez cukru, takže pokud odoláte nepocukrovat jej. Bude i bez cukru.
Co budete potřebovat?
- 200 g špaldové bílé mouky
- 50 g veganského nemásla nebo jakéhokoli jiného tuku
- 60 ml vody
- 1 lžíce ume octu
- špetka soli
- 4 jablka
- 1 lžíce skořice
- 0,5 hrnku vlašských ořechů
- 0,5 hrnku rozinek
Jak na to?
Rozinky a ořechy můžete předem namočit do horké vody nebo do rumu. Mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vybraný tuk, vodu a ocet. Vypracujeme do hladkého těsta. Já jsem použila kuchyňského robota. Těsto máte vypracované během několika minut. Je krásně lesklé, nelepí se. Vyválíme plát, který pokryjeme strouhanými jablky. Posypeme skořicí, ořechy a rozinkami. Svineme do závinu. Můžeme potřít rozpuštěným tukem a pečeme v troubě při 200 stupních kolem 30 minut.
Ještě teplý můžeme pocukrovat.
Co určitě musíte zkusit:
1. Místo strouhaných jablek použít nakrájená jablka.
2. Použít místo klasické skořice tu ceylonskou, kterou koupíte ve zdravé výživě.
3. Ume ocet? Zkusili jste ume ocet? Je to zázrak v kuchyni. Není to jako náš klasický kvasný ocet. Má zajímavou slanou chuť. Používá se i do nápojů při únavě nebo nechutenství.
Užijte si pečení i výrobu vlastního těst. Přeji dobrou chuť!