Coca-Cola vládne světu nealkoholických nápojů

Přestože se o nezvykle ochucené limonádě napíší každý rok tisíce článků, které popisují její škodlivost, stala se Coca-Cola součástí miliónů lednic a spižíren po celém světě. Denně se jí prodá jedna miliarda osm set tisíc lahví!

Obrázek: dc93d15ff9013dd6ac5d6f841e1a3ac7ad01e6c4
Zdroj: pixabay.com

Shrnutí historie Coca-Coly

Na začátku cesty nápoje za světovou proslulostí stojí americký lékárník John Pemberton. Zranění, které si přinese z občanské války, mu způsobuje takové bolesti, že je musí tlumit morfinem. Dobře si uvědomuje jeho škodlivost, a tak se ve volných chvílích vrhá k lékárnickým váhám a míchá různé ingredience, které by látku způsobující závislost nahradily.
 

Po čase se v jeho rukou zrodí lehký alkoholický nápoj připomínající víno, jehož hlavními součástmi jsou výtažky z keře kokainovníku pravého, ořechů kolovníku zašpičatělého a damiánu. Nenechá si svůj produkt jen pro sebe a začne ho nabízet ve své lékárně. Bohužel, ještě než vůbec může vejít do povědomí, se vyhlásí v okolí jeho bydliště prohibice a lékárník Pemberton, pokud chce začít podnikat, musí zase na začátek svého bádání. Nicméně vsadí na základní ingredience svého nápoje a 8. května 1886 spatří světlo světa přímý nealkoholický předchůdce Coca-Coly.
 

Začne pořádná reklamní kampaň, která inzeruje léčivý drink s názvem Coca-Cola. Ten je tvořen složeninou názvů jeho dvou hlavních ingrediencí. Účetní Frank Robinson mu dá do vínku logo, které přežilo až do současnosti. Coca-Cola získává oblíbenost napříč celou Amerikou a neublíží jí ani nutnost vyřadit z receptury kokain z koky. Je jen otázkou času, kdy se hnědě zbarvený drink přeplaví přes oceán a v několika málo desetiletích 20. století zachvátí i Evropu, ostatní kontinenty, a dokonce se dostane na oběžnou dráhu ve vesmírné lodi. Stává se nealkoholickým nápojem číslo jedna pro celý svět a až do dnešních dnů ho nikdo nesesadí z trůnu výjimečnosti.
 

Složení Coca-Coly je známé

Najít složení Coca-Coly na internetových stránkách není nic složitého. Základní receptura není žádným tajemství. Stačí smíchat několik gramů kofeinu, kyseliny citronové, vanilkového extraktu, pár mililitrů limetkové šťávy, hodně kilogramů cukru, extrakt z koky, mnoho litrů vody, kvůli zabarvení přidat karamel a tajnou směs, o které víte, že obsahuje alkohol, pomerančový a citrónový olej, muškátový ořech, koriandr, skořici a silici z květu hořkého pomerančovníku.


Právě poslední část je nejstřeženějším tajemstvím celé firmy na výrobu colového drinku. Desítky lidí se pokusí namíchat tu záhadnou směs a doufají, že objeví zlatý nápojový grál. Zatím se to ale nikomu nepodařilo a všem snahám zatnula tipec studie z roku 2015, která detekovala z nápoje 58 aromatických látek různého původu.
 

Příznivci využívají jejího bohatého uplatnění

Osvěžení a energie z pěkně vychlazeného nápoje dokáže rozproudit krev lidí i po únavném dnu v práci. Navíc díky proslulosti značky a její atraktivní reklamě se člověk stává součástí světa, který je v kurzu. Děti, muži i ženy prolévají svá hrdla bublinkovým mokem při každé vhodné příležitosti a nedají na zdravotní kampaně, které proti Coca-Cole brojí každým rokem.
 

Nespatřují v ní jen nápoj, ale také lžičkový lék proti nevolnosti, nakládají v ní steaky, čistí s ní porcelán, nerezové nádobí, mince, varné konvice, odtoky umyvadel a záchodové mísy, zbavují pomocí ní předměty rzi a přidávají malé množství do pračky, aby se jejich špinavé oblečení zbavilo mastných skvrn a fleků od krve. Zkrátka na svůj oblíbený nápoj nedají dopustit.
 

Rizika pravidelného pití nápoje ovšem nejsou zanedbatelná

Dát si čas od času sklenici Coca-Coly není žádná tragédie. Při každodenním popíjení nemalého množství se ale lidské tělo začne měnit. Zničenou zubní sklovinou a diabetem počínaje a dýchacími problémy a infarktem konče. Výživoví poradci a lékaři bijí na poplach především u abnormální spotřeby tohoto drinku u dětí.


90 litrů Coca-Coly, které připadnou na hlavu jednoho člověka v České republice za rok, znamená zhruba čtvrt litru nápoje na hlavu denně, což by nebyl až tak velký problém. Když z toho ale vynecháte malé děti, starší lidi a nadšence pro zdravý příjem tekutin, spotřeba na zbylou populaci stoupne mnohem výše. A to už je důvod k zamyšlení!


 

Reklama

Podobné články

Přehřátí psa
Obrázek: b07767fb6cad345ff5739c573cbc2ab7e704d04a
Obrázek: eed492be294ba4ba5e880eec401504aaceb16a1d
Obrázek: 37395158d04858a97a61498b0b3121c793458d1c
Obrázek: 3428c1dc912a2888f3dbb052da2e584cc032d16b