Čočku můžeme používat i jinak než jen jako klasickou přílohu. Skvělé je, že její konzumací zvýšíte množství železa ve vašem těle a posílíte prevenci kardiovaskulárních onemocnění. K tomu přidejte dýni plnou vitamínů, luteinu důležitého pro správnou funkci očí, selenu bojujícího proti oxidačnímu stresu, ale také hořčíku, draslíku, mědi a dalších živin a máte velmi zdravý oběd, který probudí chuťové pohárky každého, kdo ho ochutná.
Co potřebujeme za potraviny?
- 100 g zelené čočky,
- 1 ks dýně hokaido,
- 1 ks cibule,
- 3 snítky rozmarýnu,
- 1 hrst hladkolisté petrželky,
- 2 stroužky česneku,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 1 ks citronu,
- bílý jogurt
- a sůl s pepřem.
Jak vytvoříme z ingrediencí chutný oběd?
Necháme si předehřát troubu na 180°C. Než se rozehřeje, propláchneme čočku ve vodě a dáme ji vařit v hrnci s vodou se špetkou soli. Mezitím zbavíme cibuli slupky a nakrájíme ji na malé kousky. Poté si vezmeme do parády dýni. Důkladně ji omyjeme a rozkrojíme napůl. Vydlabeme její semínka a zbylou dýni nakrájíme na plátky. Ty spolu s cibulí a rozmarýnem vložíme do zapékací mísy. Zalijeme směs trochou olivového oleje, zlehka osolíme a opepříme a dáme do trouby péct na 20-25 minut.
Poté si nasekáme petrželku nadrobno, ostrouháme kůru z citronu, vymačkáme půlku citronu a prolisujeme česnek. Po uvaření čočky a upečení dýně necháme obojí vychladnout. Ze zapékací mísy vyndáme rozmarýn a zbytek směsi spolu s čočkou, nasekanou petrželkou, česnekem, kůrou a šťávou z citronu dáme do jiné mísy a důkladně promícháme. Při servírování můžeme voňavé jídlo ozdobit bílým jogurtem. Věřím, že už na poprvé se vám vaření podaří a přeji vám, ať chutná vám i celé rodině.