Jak vybrat svatební šaty

Svatba je jednou z událostí, která nejvíce změní život a která představuje další fázi života ve dvou. Znamená oddanost a věrnost tomu, s kým jste ochotni strávit celý svůj život. Pokud právě plánujete v tomto roce svatbu a hledáte své vysněné svatební šaty, snažíte se rozhodnout, jak vybrat ty nejlepší šaty pro vás a váš typ postavy, jste na správném místě.

Jak vybrat svatební šaty
Zdroj: Ilustrační foto Canva

Paní Čapková ze salonu DUET v Jihlavě nám prozradila, jaké jsou letošní trendy, jaké barvy vládnou roku 2022, ale také na co si při výběru dát pozor a kdy začít s výběrem:

 

1. Jaké trendy svatebních šatů budou pro rok 2022?

Módní přehlídky svatebních šatů pro letošní rok probíhaly v duchu svěžího a lehkého stylu šatů s občasnými opulentnějšími doplňky. Materiály jsou používány luxusní, s kombinací krajek a výšivek. Nejvíce trendy jsou:

 

  • Tělové volány – pro nevěsty, které touží po opulenci a objemu a řídí se heslem „více je více“. Nařasené tylové volány můžeme vidět nejen na sukních a rukávech, ale i závojích. Takové šaty jsou extravagantní, ale stále působí něžně.
  • Paličkovaná krajka – reprezentuje tzv. vintage styl pro svatby v přírodě a vyznavačky boho chic stylu. Takovým šatům sluší zvonové nebo balonové rukávy ze sedmdesátých a osmdesátých let doplněné výraznou krajkovou látkou.
  • Prostřihy – budou se líbit nevěstám, které mají rády klasiku, ale současně se nebojí moderních trendů a výraznějších detailů. Výsledek pak působí ležérně a nenuceně. Nejčastěji jsou prostřihy na bocích nebo pod obvodem pasu.  
  • Korzety – polo průsvitné korzety byly v našem salonu hodně oblíbené u společenských šatů. Na letošní rok je tento trend vidět také u svatebních šatů, zejména s vkusnou krajkou. Důležité u takových šatů je použití prvotřídních látek a kvalitního zpracování. Nato klademe v našem salonu důraz vždy. Pro některé nevěsty to ovšem může být odvážnější volba a je také třeba správně zohlednit typologii postavy.


Přečtěte si také: Plánování svatby krok za krokem: Svatební checklist

Obrázek: fb-img-1648631942199
Zdroj: Salon DUET
Obrázek: fb-img-1646574831104

2. Jaké barvy jsou v roce 2022 nejvíce módní?

Výběr barvy svatebních šatů by měl být podtržen především osobním vkusem, aktuálními módními trendy a hlavně barvou vlasů a pleti. Zvolené barvy navíc vypovídají o našem nitru a osobnosti, proto je důležité výběr nepodcenit a nechat si poradit v našem salonu od profesionálních asistentek.

Z několikaleté praxe víme, že nevěsty s velmi světlou pletí a blond vlasy raději volí smetanové šaty nebo lomené bílé. Vhodné jsou také starorůžové a lososové nebo v odstínu slonová kost. Oproti tomu brunetky mají tendenci vybírat šaty čistě bílé k dosažení kontrastu s tmavšími vlasy a pletí nebo naopak výrazné a výstřednější barvy látek.

Pro letošní rok barvám opět vévodí lomená bílá (tzv. off white), odstíny nude, potom světlé pastelové barvy jako light pink, blush pink, light peach, light beige. Na některých svatebních přehlídkách byly k vidění i barevné květované šaty nebo puntíky.

 

3. Jak vybrat svatební šaty podle střihu a typu postavy? A co když je nevěsta těhotná?

S výběrem šatů vždy rádi a odborně poradíme v našem salonu, nevěsty nemusí mít obavy. Doporučíme, čemu se vyvarovat a co je právě pro Vás dobrá volba. 

Obecným pravidlem je, že šaty by měly odpovídat zvolenému stylu obřadu, zohlednit např., zda se svatební obřad bude konat v kostele nebo bude méně formální na uvolněném venkovním oddávacím místě. 

Dále je třeba přihlédnout ke stylu výzdoby prostředí, kde se budou svatební hosté bavit, prostírání, dodržování kulturních tradic apod. Pokud se oddávání bude odehrávat v kostele nebo na radnici, určitě se sluší sáhnout po více formálních a klasických šatech. To ovšem neznamená, že musí být nudné nebo usedlé. Lze zvolit elegantní verzi bez nápadných prvků. Nic nezkazíme ani výběrem dlouhých bílých šatů s vlečkou. 

Méně formální obřad vám dovolí experimentovat. Klidně upřednostněte vintage styl, můžete tak sáhnout třeba po splývavých šatech s dlouhým rukávem nebo lehkým květinovým vzorem. Venkovní šaty mohou popustit uzdu fantazii.

Ve chvíli, kdy s klientkou probereme priority svatby, pustíme se do předvýběru typu šatů dle Vaší postavy. Postavíte se ve spodním prádle před zrcadlo bez bot a náš personál Vám změří šířku ramen, prsou, pasu a boků. Poté už selektujeme a zkoušíme konkrétní velikost a střih šatů. 
 

Rozlišujeme pět základních typů postav:

  • Přesýpací hodiny – ideální symetrická postava, u které boky a prsa nemusíme schovávat. Vybíráme svatební šaty, které zvýrazní štíhlý pas. Ovšem nemusíte se bát prakticky ničeho, takové postavě padne cokoli. Pozor si dáváme pouze na příliš vysoký pas.
  • Postava ve tvaru hrušky – vyznačuje se tvarem Věstonické Venuše. Od shora dolů se rozšiřuje a má výraznější boky. V takovém případě potřebujeme schovat širší boky, proto je vhodné zvolit bohatší vršek. Ideální jsou šaty empirického i áčkového střihu s vyšším pasem. Boky krásně zakryje také rozšiřující hladká sukně z pevnějšího materiálu, který bude držet tvar. Můžeme vybrat bohaté rukávky, hlubší výstřih, vyvarujeme se bohaté sukni. 
  • Postava ve tvaru jablko – máte velké poprsí i boky, pas je nevýrazný. Tady je potřeba zvýraznit pas, toho lze docílit šněrovacím korzetem v kombinaci s širokou sukní. Korzet vybereme nejlépe s podélným zdobením, výstřih véčkového nebo srdíčkového střihu. Paže a ramena zakryjeme rukávky. 
  • Chlapecká postava (obdélník) – stejně široká ramena i boky, pas nevýrazný. Chceme posílit ženskost, proto necháme ramena odhalená. Poprsí zvýrazníme dobře zvoleným korzetem a případně šperky. Nemusíme se bát ani volánků a řasení, bohatých sukní nebo holých zad. Vyhneme se kulatému výstřihu. 
  • Postava ve tvaru trojúhelníku – široká ramena, velká prsa a úzké boky. Potřebujeme zvýraznit dolní polovinu těla, je vhodné vybrat šaty s jednoduchým vrškem a pozornost upřít na spodní část šatů. Můžeme si dovolit i odhalená kolena nebo bohatou sukni a snížený pas. Určitě se vyvarujeme úzké sukni. 
     
Obrázek: fb-img-1644927908048
Zdroj: Salon DUET
Obrázek: fb-img-1643624747941

4. Na co dávat při výběru šatů pozor?

Nejzásadnější je vybírat šaty dostatečně dopředu, klidně i půl roku. Nechávat návštěvu svatebních salonů na poslední chvíli se nemusí vyplatit. V našem salonu vždy doporučujeme schůzek více a poslední nejlépe pár dní před samotnou svatbou. Každou návštěvu budoucí nevěstu přeměříme, uděláme potřebné korekce a naše švadlena pak vše doladí k vytouženému výsledku. To předchází i situacím, kdy nevěsta před svatbou otěhotní. Není třeba panikařit, šaty se dají vždy na míru upravit, někde stáhnout, jinde povolit. 

Ze zkušenosti klientkám také radíme, neobcházet více salonů najednou. Vytipujte si maximálně dva, co vás nejvíce zaujaly. Jinak platí pravidlo, čím více salonů, tím větší zmatek v hlavě.  

Důležité je také dopředu si ujasnit, kolik chcete do šatů investovat a zda se vám nevyplatí nechat si je ušít na míru. 

Obezřetnost se vyplatí zejména při výběru střihu šatů a jejich barvě. Proto si vyčleňte na návštěvu salonu potřebný čas a vše konzultujte s personálem. Salon Duet umožňuje klientkám objednat se online a mít tak jistotu, že se budeme věnovat právě Vám. 

A neméně důležité je také pečlivě si vybrat kamarádky, které Vám poradí, budou mít podobný vkus jako Vy a budou umět vyslovit svůj názor.

 

5. Kdy je dobře začít s výběrem šatů a kde?

S výběrem svatebních šatů by se mělo začít alespoň 6 měsíců před svatbou, tři měsíce před svatbou je dobré mít šaty vybrané a zarezervované. Pár dní před velkým dnem je dobré uskutečnit ještě poslední zkoušku šatů. 

Než začnete objíždět všechny salony v okolí, projděte nejprve jejich nabídku a reference na internetu a sociálních sítích. Pohodlně si tak uděláte představu o současných trendech a hlavně o tom, který salon se Vám líbil nejvíce. Nemá cenu navštěvovat několik salonu najednou, většinou mají ve všech podobnou nabídku a ceny. Lišit se ale mohou přístupem a nabídkou služeb, proto důkladně věnujte čas nejdříve pročtením informaci na internetu nebo v časopisech.

Obrázek: fb-img-1648632167134
Zdroj: Salon DUET

6. Na co by nevěsta neměla zapomenout, pokud se chystá na zkoušku svatebních šatů?

Určitě začít s návštěvou salonu alespoň půl roku dopředu, vyhradit si na to nejlépe celý den a užít si ho s maminkou nebo kamarádkami, které Vás znají a dokážou říct upřímný názor. Promyslet, jaký rozpočet na zapůjčení šatů máte. A domluvit se na zkoušení šatů společně s družičkami a svědkyní, pokud máte v hlavě konkrétní dresscode. U nás v salonu půjčujeme šaty jak pro svatebčanky, tak pro malé družičky.

Salon DUET

Reklama

Podobné články

Obrázek: ce081d5539215af1430a95a63e18a7870b4d9175
Obrázek: 48688aad2ced9a54b4b253d99ca92e2e5363456c
Obrázek: b6cb0507f33fa95c9cd66bafbfc8dd499214b6ab
Obrázek: 7f7c437444f4824798e3d5520ca32e3e2952978e
Obrázek: Recepty s cizrnou