Nejdůležitější vztah? Ten, který máte sami se sebou!

Ať už máte ve svém životě perfektní vztah s partnerem anebo jste stále single, je důležité nezapomenout i na ten nejdůležitější vztah, který máte sami se sebou! Milovat a vážit si toho, kdo jste není jen konečným aspektem péče o sebe, ale také vám pomůže vést šťastnější a zároveň zdravější život.

Sebeláska a péče o sebe
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Co opravdu znamená milovat sama sebe?

Nejprve je potřeba uvědomit si, co sebeláska znamená. Často se sebeláska definuje tak, že se jedná především o ocenění toho, kdo jste a také o přijímání pozitivních akcí pro podporu vašeho fyzického, psychického a duchovního růstu.

Ačkoli sebeláska může pro různé lidi znamenat různé věci, říká se, že sebeláska znamená mít respekt ke svému vlastnímu blahu a štěstí. Sebeláska znamená starat se o své vlastní potřeby a neobětovat své blaho, abyste se zalíbily druhým. Sebeláska znamená nespokojit se s méně, než si opravdu zasloužíte!
 

Začněte se k sobě chovat, jako byste se chovaly ke své nejlepší kamarádce

Navzdory našim nejlepším úmyslům, můžeme být na sebe daleko více tvrdší než na lidi, které milujeme. Někteří lidé dokonce věří, že být na sebe tvrdý je zaručený recept na úspěch. I když je skvělé vyzívat sama sebe a prosazovat se, tak bychom neměly zapomínat, že sebekritika může stát v cestě k dosažení vašich vytyčených cílů a proto je důležité naučit se praktikovat soucit k sobě.

Pokud by za vámi přišla vaše nejlepší kamarádka nebo člověk na kterém vám záleží a požádal vás o pomoc s problémem, pravděpodobně byste mu odpověděly laskavě a soucitně. Tak proč nemůžete tuto štědrost aplikovat i na sebe?
 

Udělejte si čas na procvičování péče o sebe

Péče o sebe a čas sobě věnovaný může mít obrovský vliv na vaši celkovou pohodu. Ale pokud je váš rozvrh chaotický, může být velmi snadné nechat to vše sklouznout ze seznamu priorit.

Uvádí se, že nácvik péče o sebe je péčí o vás i vaše duševní zdraví a z tohoto důvodu se doporučuje strávit alespoň 15-30 minut každý den něčím, při čem se cítíte skvěle a uvolněně. 

Udělejte si čas na přemýšlení o tom, co pro vás péče o sebe opravdu znamená. Může to být cvičení, procházka, čtení knížky, poslech oblíbené hudby nebo telefonní hovor s blízkou osobou. Může to být téměř cokoli u čeho se cítíte dobře a co vás nějakým způsobem naplňuje.
 

Pomůže vám to ke zdravějšímu životu

Pokud se k sobě chováte láskyplně jako ke své nejlepší kamarádce nebo k osobě blízké, přinese vám to nejen změnu postoje, ale i zdravotní přínosy, jako je zvýšená produktivita, snížení stresu a zvýšení odolnosti. 
 

Zajděte si na rande – sama se sebou 

Jste už připravené uvést vše, co jste se dnes dozvěděly o sebepéči, sebesoucitu a sebelásce do praxe a začít pracovat na svém vztahu k sobě? Tak si dnes vyjděte na rande a to jen sami se sebou. Objevování věcí, které rády děláte sami, může být skvělý způsob, jak se lépe poznat a pochopit své potřeby. Ať už je na vašem seznamu návštěva kina, ochutnání jídla v nové restauraci, není nic špatného na tom, vyzkoušet něco nového co vás zajímá a užít si kvalitní čas aktivitou kterou strávíte sami se sebou

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4ac51b95be44870b8175afa67c26df2d81a8180e
Obrázek: 0d58610e03366edde98a29cb8a16f74240601d4d
Obrázek: 5f4d22f0fabb7b5f3462b407806602d145e0feea
Obrázek: 96c6e25a6ea3e42d6b00b5b535aacb4fd22f2b2e
Obrázek: d1043e9b816d0a5254553bd1eeda6a22b70227f5