Dvě lehké a rychlé dobroty z čerstvého baby špenátu

Rádi byste vyzkoušeli nějaký pokrm s listovým špenátem v hlavní roli, ale nevíte, jak ho zpracovat? Vyzkoušejte moje dva oblíbené a na přípravu velmi snadné vegetariánské recepty z této vitamíny nabité suroviny, která prospěje vašemu zdraví a navíc polichotí i vašim chuťovým buňkám!

Obrázek: bd688db51f67404488d0628429d5e5c1a2903fbc
Zdroj: Barbora Nehybová

Špenátové pesto 

Bazalkové pesto je sice ustálenou bezkonkurenční klasikou, jenže taková čerstvá a voňavá bazalka se v zimě jen tak snadno sehnat nedá. Tak proč ji nenahradit jinou chuťově taktéž výraznou surovinou jako je listový špenát? Připravte si domácí špenátové pesto, které se skvěle hodí na kousek křupavé bagety či k těstovinám. Jak na něj? 

Ingredience: 

  • cca 250 g čerstvého špenátu 
  • 150 ml kvalitního olivového oleje 
  • menší miska piniových oříšků / nesolených arašídů / mandlí
  • slunečnicová semínka
  • šťáva z půlky citronu 
  • 1 stroužek česneku 
  • parmazán 
  • sůl a pepř na dochucení 

Přestože ve většině obchodů najdete balení již předem umytého špenátu, doma ho raději ještě jednou velmi důkladně očistěte pod tekoucí vodou. Jakmile se špenátové listy usuší, vhoďte je do mixéru (pokud máte doma mramorový hmoždíř, pak ho rozhodně využijte místo mixéru a utřete v něm všechny suroviny pěkně dohladka). Následně přidejte misku piniových oříšků/mandlí/nesolených arašídů, hrst slunečnicových semínek, menší misku nastrouhaného parmazánu, jeden stroužek prolisovaného česneku a šťávu z půlky citronu. 

Při přípravě jakéhokoliv pesta vždy dbejte na kvalitu olivového oleje! Co se týče množství oleje, záleží jen na vás, jak máte pesto raději. Čím více zakápnete, tím bude samozřejmě tekutější. Vše umixujte dohladka a nakonec už jen dochuťte solí a pepřem. 

Salát z čerstvého špenátu s ananasem a cizrnou

Tento chuťově velmi zajímavý salát z čerstvého špenátu vás rozhodně probere z takové té utahané zimní nálady! Salát by vás navíc měl dobře zasytit díky obsahu cizrny, známé také jako římský hrách, velmi bohaté na bílkoviny. 

 

Ingredience:

  • 200g listů čerstvého špenátu 
  • cca 200g cizrny
  • 1/4 ananasu 
  • sýr feta 
  • 1/2 citron 
  • ocet Balsamico 
  • med

Stejně jako u přípravy pesta i tentokrát nejdříve pořádně omyjte listy špenátu a nechte odkapat vodu na utěrku. Mezitím si uřízněte tak čtvrtinu ananasu a pokrájejte ho na menší kostičky. Sýr feta rovněž nakrájejte na menší kousky. Pokrájené ingredience společně s propláchnutými špenátovými listy a uvařenou cizrnou (cizrnu lze koupit i již připravenou ve slaném nálevu, před použitím pouze opláchněte) vhoďte do mísy. 

Nakonec si přichystejte zálivku do salátu. V hrnečku rozmíchejte jednu polévkovou lžíci medu společně se dvěma lžícemi octa Balsamico a šťávou z půlky citronu. Hotovou zálivkou přelijte salát a můžete servírovat! 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0d569cac4a39795417d3f5c211d945d4ba91a2f7
Obrázek: 182693e726afe922d1087cf3c835178ebb78ec22
Obrázek: b7f0d4ae190d57a44e8dff01d5ccbca7c0c55e9b
Obrázek: 293b7dd33d7cc4aa1af2fcdf18529f003df2e8bd
Obrázek: 007159d87368798c43041ed789f55fa29ee25828