Co budete potřebovat (na jednu šišku):
- balíček sójových plátků
- balíček marinovaného/uzeného tofu
- 2 pytlíčky prášku Agar
- cca 900 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1-2 bobkové listy
- 1/2 ČL nového koření
- 1/2 ČL uzené nebo sladké papriky
- špetka pálivé papriky
K podávání:
- 1 velká cibule (klidně červená)
- jablečný ocet
- pečivo
- sůl a pepř
Nejdříve si povaříme sójové plátky v zeleninovém vývaru (já použila bujón bez glutamátu). Vaříme cca 10 minut do změknutí. Potom scedíme, rukama vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme si do misky tofu, přidáme k němu sójové plátky (také nakrájené na kousky) a dáme na chvíli marinovat s trochou oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku.
Po chvíli dáme směs nudliček a tofu na pánev a trošku osmahneme, přidáme sypké koření a směs v něm obalíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a povaříme asi 5 minut. Poté vyndáme všechny kousky většího koření, vypneme sporák a do horké směsi nasypeme oba sáčky agaru. Vůbec nic se nestane. Nelekejte se, Agar totiž začíná houstnout pomaleji než želatina.
Nalijeme do formy, nejlepší je ta na srnčí hřbet. A když nemáme srnčí hřbet, dáme to do formy na bábovku, taky to jde.
Necháme vychladit hoooodně dlouho. Agar musí ztuhnout a i potom se rozpouští rychle, takže vyndáváme z ledničky jen minimálně (rozhodně to není vhodné jídlo pro převoz).
Nakrájíme na plátky, ozdobíme kolečky cibule, pokapeme jablečným octem a posypeme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.
Přeji vám dobrou chuť!