Recept na osvěžující banánový dortík s mascarpone

Dnes přicházím s jednou velkou dobrotou. S dortíkem, který je jednoduchý na přípravu a hodí se k jakékoli příležitosti. Pokud milujete vláčné, nadýchané, rozplývající se na jzyku a zároveň osvěžující dezerty, tak tento recept si jednoznačně oblíbíte. A protože je dnešní dort variabilní, můžete ozdobný vršek vždy trochu pozměnit. Od teď už budete vědět, jak zaručeně vykouzlit úsměv na tváři každé vaší návštěvě.

Obrázek: db883dc6aded5e5f7e754bb3bc2840aa5d9fc395

Osvěžující banánový dortík s mascarpone
 

Ingredience na korpus:

  • 4 banány
  • 60 ml oleje
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička tekuté vanilky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Ingredience na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Dále budeme potřebovat:

  • kulatou formu o průměru zhruba 27 cm
  • čerstvé ovoce na dozdobení
  • hořkou čokoládu na posypání

Postup:

V míse si nejprve rozmačkáme banány, přidáme olej, vejce, cukr, vanilku a vše společně promícháme. Poté postupně přidáme ostatní, suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a znovu promícháme. Vymažeme si kulatou formu (já většinou používám trochu oleje) a vlijeme do ní těsto. To rozprostřeme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30-40 min. Zaručeně poznáme, že je hotovo známým testem se špejlí. Pokud bude špejle po propíchnutí korpusu stále mokrá, necháme ještě chvíli péct. Pokud je suchá, můžeme vytahovat z trouby. Po upečení necháme korpus vychladnout, a to alespoň 2 hodiny.

Mezitím si můžeme připravit krém, tedy postupně smícháme mascarpone s cukrem, kůrou a šťávou z limetky a citronu. A dále podle chuti přidáváme buďto cukr nebo citron, aby byl krém sladší, ale ne moc přeslazený a stále si zachoval svou svěžest. Poté krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dozdobíme podle vlastní chuti ovocem. Já jsem zvolila lesní ovoce, tedy jahody, borůvky a nakonec jsem po celém povrchu posypala hoblinky hořké čokolády. Pokud byste chtěli dortík trochu obměnit, tak další za mě skvělou kombinací ingrediencí jsou maliny, nastrouhaná kůra z limetky a plátky mandlí. Ve fantazii se zde meze nekladou.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1a24ebb795702338b920d5ad1cd6cc83789260d3
Obrázek: 9e7342268402c71d4bf62654b2ee47dcd455a414
Obrázek: 0657dadcc720e8b04a688e0674307b55024d3491
Obrázek: 3a5f44c37961f7c0e95cf4bd4b6c311cd47fb4a7
Obrázek: d679fc9203fa7efe0b1a03f4558655626cfd121b