Osvěžující banánový dortík s mascarpone
Ingredience na korpus:
- 4 banány
- 60 ml oleje
- 1 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička tekuté vanilky
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
Ingredience na krém:
- 500 g mascarpone
- 3-4 lžíce moučkového cukru
- kůra a šťáva z 1 limetky
- kůra a šťáva z 1 citronu
Dále budeme potřebovat:
- kulatou formu o průměru zhruba 27 cm
- čerstvé ovoce na dozdobení
- hořkou čokoládu na posypání
Postup:
V míse si nejprve rozmačkáme banány, přidáme olej, vejce, cukr, vanilku a vše společně promícháme. Poté postupně přidáme ostatní, suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a znovu promícháme. Vymažeme si kulatou formu (já většinou používám trochu oleje) a vlijeme do ní těsto. To rozprostřeme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30-40 min. Zaručeně poznáme, že je hotovo známým testem se špejlí. Pokud bude špejle po propíchnutí korpusu stále mokrá, necháme ještě chvíli péct. Pokud je suchá, můžeme vytahovat z trouby. Po upečení necháme korpus vychladnout, a to alespoň 2 hodiny.
Mezitím si můžeme připravit krém, tedy postupně smícháme mascarpone s cukrem, kůrou a šťávou z limetky a citronu. A dále podle chuti přidáváme buďto cukr nebo citron, aby byl krém sladší, ale ne moc přeslazený a stále si zachoval svou svěžest. Poté krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dozdobíme podle vlastní chuti ovocem. Já jsem zvolila lesní ovoce, tedy jahody, borůvky a nakonec jsem po celém povrchu posypala hoblinky hořké čokolády. Pokud byste chtěli dortík trochu obměnit, tak další za mě skvělou kombinací ingrediencí jsou maliny, nastrouhaná kůra z limetky a plátky mandlí. Ve fantazii se zde meze nekladou.
Dobrou chuť!