Banány. Toto exotického ovoce je dobře známé všem. Myslím, že ho najdeme ve většině českých domácností. Je zajímavé svými antioxidačními účinky, hojným zastoupením vitamínů i nerostných látek i stravitelností. Pro dnešní recept jsem si připravila moučník, na který budeme potřebovat toto ovoce. A protože připravuji veganská jídla, nenajdeme zde žádné živočišné ingredience.
Tento moučník má své základy v Americe, ale myslím si, že se velice rychle zabydlel i v našich končinách. Jeho pojmenování chlebíček má spíše svou příbuznost s naším biskupským chlebíčkem než s klasickým chlebem.
Údajně ho vymyslely americké hospodyňky, které nechtěly plýtvat přezrálými banány a vymyslely tuto dobrotu.
Určitě se Vám stalo, že jste koupili banány. Zrovna nikdo na ně neměl chuť a banány postupně začaly měnit svojí barvu až se na slupce objevily hnědé skvrny. To je nejlepší čas pro přípravu našeho banánového chlebíčku.
Banánový chlebíček
Co budeme potřebovat?
- 3 větší banány, nejlépe pokud jsou hodně zralé
- ¼ hrnku oleje
- ¼ hrnku rostlinného mléka
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 hrnky špaldové mouky
- ¼ hrnku třtinového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- ½ sáčku prášku do pečiva
- hrst hořké čokolády
- hrst vlašských ořechů
Jak budeme postupovat?
Lněné semínko namočíme na 20 minut do rostlinného mléka. Do mixéru vlijeme toto rostlinné mléko se semínky, olej a dva banány, které jsme oloupali a nakrájeli na kousky.
V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kypřící prášek. Přidáme nalámanou čokoládu a vlašské ořechy nakrájené na malé kousky. Do mísy vlijeme obsah mixéru a promícháme do kompaktního těsta.
Formu na chlebíček vyložíme pečicím papírem, vlijeme do formy těsto, uhladíme povrch a vtlačíme do něho banán, který jsme podélně rozkrojili.
Přemístíme do vyhřáté trouby na 185 stupňů a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme, jestli je chlebíček dostatečně upečený zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vyndání z těsta suchá, máme upečeno. Vyndáme z trouby. Necháme chladnout ve formě asi 30 minut, poté přendáme na mřížku, kde necháme vychladnout úplně. Poté můžeme nakrájet. Vychutnáme si jej třeba samotný, s arašídovým máslem nebo s kokosovou šlehačkou.
Dobrou chuť.