Na burgry budeme potřebovat:
-3 housky
-250g mletého masa
-1 střední cibule
-1 lžíce bezlepkové mouky
-1 lžíce Dijonské hořčice
-1 lžíce mleté papriky
-sůl
-pepř
-3 plátky sýra
-salát
-2 lžíce zakysané smetany
-avokádo, rajče, cibule, okurka (cokoliv na co máte chuť)
Na kynuté světlé housky:
-10g droždí (1/4 kostky + 1 lžička cukru)
-150ml vody
-50ml oleje
-1 vejce
-1 lžíce zakysané smetany
-300g bezlepkové mouky
-1/2 lžičky soli
-1 vejce + trocha mléka na potření
-sezamová semínka na posypání
Postup přípravy:
Kvasnice rozdrobíme do mísy, smícháme s cukrem a lžičkou mouky, zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Do druhé misky si dáme bezlepkovou mouku, kterou rozmícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej, vejce, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout na teplém místě.
Nakynuté těsto vyjmeme a rozdělíme na 3 kusy, které propracujeme. Vytvoříme koule, které trochu zmáčkneme a dáme na plech. Vejce rozšleháme s mlékem, směsí potřeme housky a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut.
Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem (zda bude hovězí nebo vepřové je na vás). Dále přidáme vejce, bezlepkovou mouku, hořčici, mletou papriku, sůl a pepř. Uděláme z masa 3 placky ve velikosti housek. Placky dáme na plech a pečeme v troubě na 200˚C přibližně 10 minut. Pokud chystáte grilování, housky si připravte dopředu a maso dejte na gril. Mezi tím si připravíme zeleninu, sýr a omyjeme salát, který natrháme na menší kousky. Místo majonézy použijeme zakysanou smetanu.
Upečené housky si rozkrojíme, na spodní díl pokapeme zakysanou smetanu, přiložíme salát, maso, zeleninu dle libosti, sýr a zbytek zakysané smetany, přiklopíme vrchní díl. Aby se burgr při jídle nerozpadal, můžeme uprostřed propíchnout špejlí.
Dobrou chuť.