Pohanka - opomíjená královna kuchyně
Chudá příbuzná v naší kuchyni nebo spíš královna? Je to na úhlu pohledu. Většinou ji opomíjíme, protože má chuť, na kterou si musí člověk zvyknout. Nebo ji naopak vyhledáváme pro její kladné vlastnosti a výhody. Jaké to vlastně jsou?
- Je přirozeně bezlepková.
- Rychle ji přípravíte. Stačí ji propláchnout studenou vodou a vložit do nádoby s čerstvou vodou, které by mělo být trochu více než pohanky. Přivést k varu a vařit 10 minut. Poté nechat dojít pod pokličkou, aby se všechna voda do ní vsákla. Pokud bychom vodu vylili, ochudili bychom se o tak důležitý rutin, který se vyplavuje do vody.
- Uvařit ji můžeme na sladko i na slano. Mouku můžeme použít do dortů nebo litých buchet, z pohankových krup vytvořit pomazánku (recept najdete níže) nebo sekanou, z vloček kaši, z pohankového bulguru rizoto a z namočené lámanky palačinky.
- Obsahuje hodně již zmíněného rutinu, který nám pomáhá k pružným cévám a minimalizuje rozšířené žilky.
- Najdeme v ní rozpustnou vlákninu důležitou pro správně fungující střeva.
- Má zahřívací funkci, kterou podpoříme, když před vařením pohanku nasucho opražíme.
Patřím mezi lidi, kteří pohanku opomíjí, i když jsem si vědoma jejích výhod. Ale nebráním se, když mi ji někdo uvaří. Například maminka dělá pohanku se zeleninou. V Bretani jsem ochutnala úžasné slané palačinky, které se nedělají z jiné mouky než z pohankové. V Beskydech najdete pohanku běžně na jídelních lístcích. Tam zůstala pohanka dodnes.
Ráda experimentuji s pohankovou moukou při pečení. Nezapomenu na jeden zážitek, kdy jsem přinesla brownies na oslavu a jedna z hostitelek můj výtvor ochutnala a suše pronesla, že ta pohanková mouka je tam hodně znát. Myšlenka na sepsání tohoto receptu přišla před pár dny. Kdy jsem přemýšlela, co bych uvařila k večeři. Do příliš velkého vaření se mi nechtělo. Zběžně jsem prohlédla svoje zásoby a usoudila jsem, že pohanka je ta správná volba. Porovnala jsem na internetu několik podobných receptů a pustila se do práce.
Pohanková pomazánka bez škvarků
Nachystejte si:
- 1 hrnek pohanky,
- 1 cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíci majoránky,
- 2 lžíci oleje,
- 1 lžíci hořčice,
- sůl,
- 2 kyselé okurky.
Příprava pomázánky
Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vložíme ji do hrnce a nasucho opražíme. Zalijeme studenou vodou (přibližně o trochu více než je hladina pohanky v hrnci). Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 minut. Poté vypneme sporák a necháme na něm pohanku dojít. Díky tomu se zbylá voda do pohanky vsákne. Mezitím na olivovém oleji osmažíme cibuli a česnek.
Do mixéru vložíme uvařenou pohanku, osmaženou cibuli, česnek, hořčici a sůl a rozmixujeme vše do hladké pomazánky. Přiléváme vodu podle potřeby, aby nebyla pomazánka ani příliš hustá, ani tekutá. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené okurky a majoránku. Pomazánku dáme do lednice vychladit. Druhý den, když je pomazánka rozleželá, je nejlepší. Mažeme na čerstvý chléb a zdobíme čerstvou zeleninou.
Proč neškvarková? Chuťově i konzistencí se přibližuje škvarkové pomazánce. :-)