Pokud se snažíte omezit příjem cukru nebo se snažíte zdravěji stravovat, tento recept bude pro vás ten pravý ořechový. Zdravý životní styl je o rovnováze a tento recept neobsahuje žádný rafinovaný cukr – díky tomu je zdravější a stále chutná tak úžasně, jako tradiční perníčky!
A jaké je další plus tohoto receptu? Tyto měkké perníčky si můžete upravit tak, aby vyhovovali vaší dietě a preferencím, takže pro své blízké upečete celou hromadu perníčků, na kterých si pochutná opravdu každý.
Měkké perníčky
- Bezlepkové, vegetariánské, bezlaktózové
Ingredience:
- 190 g mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mořské soli
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 datle Medjool (vypeckované, pokojové teploty)
- 1 velké vejce
Krémová poleva (volitelné)
- 60 g světlého smetanového sýra pokojové teploty (můžete použít bezlaktózový výrobek)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce nízkotučného jogurtu (můžete použít bezlaktózový či rostlinný výrobek)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem.
2. Do středně velké mísy dejte mouku, jedlou sodu, mleté koření a sůl. Míchejte, dokud se ingredience nespojí a dejte stranou.
3. Mandlové máslo, vanilku, javorový sirup a datle dejte do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka. Přidejte vejce a opět zpracujte, dokud se ingredience nespojí.
4. Přidejte mokrou směs k suché směsi a poté jemně míchejte, dokud se nespojí a nevznikne vláčné těsto. Následně těsto zakryjte plastovou fólií a dejte na hodinu do mrazáku. S těstem se tak bude lépe manipulovat a cukroví se na plechu nerozteče.
5. Na výrobu polevy dejte smetanový sýr, vanilkový extrakt, javorový sirup a jogurt do středně velké mísy a vyšlehejte ručním mixérem do hladka.
6. Lehce pomoučněte váleček a vál. Těsto rozválejte, dokud nebude tlusté asi 1 cm. Vykrajovátkem vykrajujte požadované tvary a dejte na připravený plech. Zbývající těsto můžete znovu rozválet. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
7. Pečte přibližně 10-12 minut, nebo dokud nezačnou sušenky měnit barvu a mírně zlátnout. Nechte je 2-3 minuty vychladnout na plechu a až pak je přesuňte na mřížku či jiný plech.
8. Do sáčku dejte vzniklou polevou a perníčky ozdobte dle libosti.