Gleid
Gleidshop
Šperky
It's never too late

Bylinky, které vám doma nesmí chybět

Do kuchyně, na mastičky i čaje - byliny, neboli léčivé rostliny se využívají v kuchyni i k domácímu léčení od nepaměti. Pojďme si přiblížit některé z nich, které by vám doma jisto-jistě neměly chybět.

pixabay.com

 

Většinu bylinek můžeme pěstovat doma v květináči po celý rok. V kuchyni jistě oceníte truhlík s čerstvou bazalkou, petrželkou, libečkem, koriandrem či pažitkou. Tyto bylinky vyniknou nejlépe čerstvé, a proto je výhodou mít je doma stále po ruce. Vyberte jim krásně slunné místo u vás doma. Další druhy bylinek hojně využívané v kuchyni je lepší mít nasušené, protože až sušené vyniknou svojí chutí i vůní. Je jimi například tymián, saturejka, oregano či majoránka. Pro nápoje studené i teplé by vám doma neměla chybět čerstvá máta a meduňka. Pojďme si společně přiblížit některé druhy bylinek a proniknout do tajů jejich kouzelných účinků. 

 

Petržel - na ozdobu i na nemoc

Petrželka je bylinka, která patří na váš stůl. Používáme hned dva druhy - kudrnku, která je tvrdší, aby nevadla, není tolik aromatická a používá se většinou ke zdobení pokrmů. Ozdobte s ní mísu se salátem a nasekanou ji nasypte do polévky. Ten druhý druh - petrželka hladká naopak vyniká svojí výraznou chutí i vůní. V zimním období oceníte, že obsahuje hodně vitaminu C, čímž přispívá k posílení imunity. Dále obsahuje mnoho minerálů jako vápník, hořčík, draslík či železo. A především působí detoxikačně, což z ní dělá opravdovou superpotravinu. Čistí krev, působí močopudně, podporuje funkci ledvin a obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro těhotné ženy. Výhodou je, že v kuchyni můžete použít nejen voňavou nať, ale i její kořen. Je vysoce aromatický a v české kuchyni má hojné využití.

 

gleid, petržel, bylinky, jídlo

 

Libeček - přírodní deodorant

Libeček lékařský využijete úplně celý. Výborně dochutí jak polévky, tak omáčky, dodá jim potřebný šmak. Vyléčíte s ním revma, nechutenství, plynatost i dnu. Podporuje produkování žaludečních šťáv a tím celé zažívání, žlučník i slinivku. Pokud jej přidáte do koupele, budete se méně potit. Doporučuje se i přidat pár lístků do bot - pohltí nevábný odér

 

Tymián - antibiotikum z přírody

Tento aromatický keřík se hojně využívá především ve středomořské kuchyni. Výborně s ním ovoníte masa, ryby i zeleninu. Snítky sušeného tymiánu přidávejte do pokrmů ze začátku vaření, stihne se tak krásně rozvonět. Svůj věhlas tymián získal především jako přírodní antibiotikum na horní cesty dýchací. Zbavuje tělo plísní a parazitů a má desinfekční a antiseptické účinky. Jeho aroma uklidňuje - zkuste si dát pár větviček do polštáře - bude se vám lépe usínat. 

 

tymián, jídlo, gleid

 

Koriandr - afrodiziakum z květináče

Koriandr doporučuji pěstovat doma přímo v květináči, kde vám dlouho vydrží, protože je nenáročný na pěstování. Kupovaný vám vydrží v lednici sotva pár dní a shání se těžko, nejlépe v asijských potravinách. Na parapetu v kuchyni vám udělá spoustu parády a budete ho mít vždy po ruce. To se hodí, protože hrst čerstvého nasekaného koriandru obohatí spoustu vašich pokrmů. Je výborný do salátu, do polévky, k posypání různých zeleninových směsí a nebo k snídani na vajíčka pro vašeho milého - nešetřete s ním, je to přírodní afrodiziakum! Kromě těchto má účinky proti nadýmání a je výborný na trávení. Použít můžete jak nať, tak semena, která se využívají na nakládání zeleniny, ale výborně oživí i salát.

 

Bazalka - trocha sluníčka z květináče na talíř

Tato bylina je základ. Její chuť vynikne právě pokud máte čerstvou nať. Hojně se využívá především v italské kuchyni, na pastě by neměla chybět, výborně s ní dochutíte salát. Snad nejlepší z nich je salát Caprese, kde se bazalka mísí s chutí buvolí mozzarelly, rajčat a čerstvého olivového oleje. Ten nejlepší uděláte pouze, pokud máte všechny tyto suroviny čerstvé a kvalitní. Čerstvá bazalka na talíř opravdu přenese trochu italského sluníčka, jeden z jejích účinků totiž je, že navozuje dobrou náladu a uklidňuje nervy. Krom toho podporuje tvořivost žaludečních šťáv a působí blahodárně na trávení. Bazalku nepřelévejte, měla by mít dobrý odtok, aby kořeny nezahnívaly, doporučuji zalévat pouze zespoda do talířku. Dopřejte ji stejně jako ona vám dostatek slunce a to nejen na duši.

 

bazalka, jídlo, gleid

 

Meduňka - aby se lépe spalo

Čaj z čerstvé meduňky vás zažene do postele, má totiž silné uklidňující účinky, které pomáhají dobrému spánku, uvolňuje napětí ze stresu a uklidňuje nervy. Zároveň pomáhá proti menstruačním bolestem, křečím v žaludku, uvolňuje zaražené větry a posiluje paměť. Lžičku meduňky zalijte ne vroucí vodou a pijte po 15 minutách až vychladne. Určitě doporučuji mít meduňku doma v květináči, seženete ji v květinářstvích, v supermarketech a můžete pěstovat i vlastní semena. Pozor meduňka ztrácí po vykvetení své účinky, sklízejte ji proto včas.

 

Udělejte si tu pravou pohodu

Správně zvolené koření může nejen pomoci naší tělesné schránce, ale umí pomoci i psychice. Vzpomeňte si jak příjemně umí zahřát svařák. "Zahřeje na těle i na duši" traduje se. A je to pravda! Kombinace hřebíčku, skořice a badyánu má nejen zahřívací účinky. Hřebíček uvolňuje nervové napětí, skořice má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení a badyán má antivirové účinky. Když tohle hřejivé potěšení zakápnete citronem, žádná chřipka už vás letos nedostane.

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Náš nový redaktor František David Šmarda - kouč životní rovnováhy vás ve svém prvním článku zavede k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, jak samy nad sebou smýšlíme, jak se k sobě chováme, jak v myšlenkách můžeme ovlivňovat sebe, ale i svoje děti.
18.8.2017
Být schopen se radovat je tak trošku umění, ale radovat se jen tak z pouhého bytí je mistrovství a je to jeden z nejvyšších stavů lidské existence. Opravdová radost nezávisí na tom, co se děje okolo, vychází pouze a jedině z našeho nitra, nikdo nám ji nemůže dát ani vzít. Je dobré vědět, že radost je přímo úměrná naší energii. Pokud naše energie roste, roste přirozeně i radost v nás, cítíme se naplnění, propojení a prožíváme své bytí naplno. Všimli jste si, že takový stav je přirozený dětem? To proto, že ony mají energie na rozdávání.
23.6.2018

Každé září je vlastně takový malý leden. Tedy alespoň co se týká rozhodnutí hubnout nebo zapracovat na svém těle. Je to ovšem síla, co z nás umí udělat taková dovolená " all inclusive".

13.9.2018
Téměř každý den se objeví nový článek o fitness, který je „převratný“ a který popírá skutečnosti, které platily do nynějška.
12.8.2016