Gleid
Gleidshop
Šperky
Sérum

Bylinky, které vám doma nesmí chybět

Do kuchyně, na mastičky i čaje - byliny, neboli léčivé rostliny se využívají v kuchyni i k domácímu léčení od nepaměti. Pojďme si přiblížit některé z nich, které by vám doma jisto-jistě neměly chybět.

pixabay.com

 

Většinu bylinek můžeme pěstovat doma v květináči po celý rok. V kuchyni jistě oceníte truhlík s čerstvou bazalkou, petrželkou, libečkem, koriandrem či pažitkou. Tyto bylinky vyniknou nejlépe čerstvé, a proto je výhodou mít je doma stále po ruce. Vyberte jim krásně slunné místo u vás doma. Další druhy bylinek hojně využívané v kuchyni je lepší mít nasušené, protože až sušené vyniknou svojí chutí i vůní. Je jimi například tymián, saturejka, oregano či majoránka. Pro nápoje studené i teplé by vám doma neměla chybět čerstvá máta a meduňka. Pojďme si společně přiblížit některé druhy bylinek a proniknout do tajů jejich kouzelných účinků. 

 

Petržel - na ozdobu i na nemoc

Petrželka je bylinka, která patří na váš stůl. Používáme hned dva druhy - kudrnku, která je tvrdší, aby nevadla, není tolik aromatická a používá se většinou ke zdobení pokrmů. Ozdobte s ní mísu se salátem a nasekanou ji nasypte do polévky. Ten druhý druh - petrželka hladká naopak vyniká svojí výraznou chutí i vůní. V zimním období oceníte, že obsahuje hodně vitaminu C, čímž přispívá k posílení imunity. Dále obsahuje mnoho minerálů jako vápník, hořčík, draslík či železo. A především působí detoxikačně, což z ní dělá opravdovou superpotravinu. Čistí krev, působí močopudně, podporuje funkci ledvin a obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro těhotné ženy. Výhodou je, že v kuchyni můžete použít nejen voňavou nať, ale i její kořen. Je vysoce aromatický a v české kuchyni má hojné využití.

 

gleid, petržel, bylinky, jídlo

 

Libeček - přírodní deodorant

Libeček lékařský využijete úplně celý. Výborně dochutí jak polévky, tak omáčky, dodá jim potřebný šmak. Vyléčíte s ním revma, nechutenství, plynatost i dnu. Podporuje produkování žaludečních šťáv a tím celé zažívání, žlučník i slinivku. Pokud jej přidáte do koupele, budete se méně potit. Doporučuje se i přidat pár lístků do bot - pohltí nevábný odér

 

Tymián - antibiotikum z přírody

Tento aromatický keřík se hojně využívá především ve středomořské kuchyni. Výborně s ním ovoníte masa, ryby i zeleninu. Snítky sušeného tymiánu přidávejte do pokrmů ze začátku vaření, stihne se tak krásně rozvonět. Svůj věhlas tymián získal především jako přírodní antibiotikum na horní cesty dýchací. Zbavuje tělo plísní a parazitů a má desinfekční a antiseptické účinky. Jeho aroma uklidňuje - zkuste si dát pár větviček do polštáře - bude se vám lépe usínat. 

 

tymián, jídlo, gleid

 

Koriandr - afrodiziakum z květináče

Koriandr doporučuji pěstovat doma přímo v květináči, kde vám dlouho vydrží, protože je nenáročný na pěstování. Kupovaný vám vydrží v lednici sotva pár dní a shání se těžko, nejlépe v asijských potravinách. Na parapetu v kuchyni vám udělá spoustu parády a budete ho mít vždy po ruce. To se hodí, protože hrst čerstvého nasekaného koriandru obohatí spoustu vašich pokrmů. Je výborný do salátu, do polévky, k posypání různých zeleninových směsí a nebo k snídani na vajíčka pro vašeho milého - nešetřete s ním, je to přírodní afrodiziakum! Kromě těchto má účinky proti nadýmání a je výborný na trávení. Použít můžete jak nať, tak semena, která se využívají na nakládání zeleniny, ale výborně oživí i salát.

 

Bazalka - trocha sluníčka z květináče na talíř

Tato bylina je základ. Její chuť vynikne právě pokud máte čerstvou nať. Hojně se využívá především v italské kuchyni, na pastě by neměla chybět, výborně s ní dochutíte salát. Snad nejlepší z nich je salát Caprese, kde se bazalka mísí s chutí buvolí mozzarelly, rajčat a čerstvého olivového oleje. Ten nejlepší uděláte pouze, pokud máte všechny tyto suroviny čerstvé a kvalitní. Čerstvá bazalka na talíř opravdu přenese trochu italského sluníčka, jeden z jejích účinků totiž je, že navozuje dobrou náladu a uklidňuje nervy. Krom toho podporuje tvořivost žaludečních šťáv a působí blahodárně na trávení. Bazalku nepřelévejte, měla by mít dobrý odtok, aby kořeny nezahnívaly, doporučuji zalévat pouze zespoda do talířku. Dopřejte ji stejně jako ona vám dostatek slunce a to nejen na duši.

 

bazalka, jídlo, gleid

 

Meduňka - aby se lépe spalo

Čaj z čerstvé meduňky vás zažene do postele, má totiž silné uklidňující účinky, které pomáhají dobrému spánku, uvolňuje napětí ze stresu a uklidňuje nervy. Zároveň pomáhá proti menstruačním bolestem, křečím v žaludku, uvolňuje zaražené větry a posiluje paměť. Lžičku meduňky zalijte ne vroucí vodou a pijte po 15 minutách až vychladne. Určitě doporučuji mít meduňku doma v květináči, seženete ji v květinářstvích, v supermarketech a můžete pěstovat i vlastní semena. Pozor meduňka ztrácí po vykvetení své účinky, sklízejte ji proto včas.

 

Udělejte si tu pravou pohodu

Správně zvolené koření může nejen pomoci naší tělesné schránce, ale umí pomoci i psychice. Vzpomeňte si jak příjemně umí zahřát svařák. "Zahřeje na těle i na duši" traduje se. A je to pravda! Kombinace hřebíčku, skořice a badyánu má nejen zahřívací účinky. Hřebíček uvolňuje nervové napětí, skořice má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení a badyán má antivirové účinky. Když tohle hřejivé potěšení zakápnete citronem, žádná chřipka už vás letos nedostane.

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Už od nepaměti se všechny důležité věci řešily u jídelního stolu. Dnes jsme na to možná trochu zapomněli. Společné stolování v kombinaci s metodou Feng-Shui vnese do života soulad, stabilitu a zlepší mezilidské vztahy i v dnešní uspěchané době. Vyzkoušejte a výsledek uvidíte sami.
9.12.2017

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo zkrátka potrpíme. Existují ale lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Jaký je život bez pšenice? A na co všechno si musí dát pozor?

11.1.2019

Mám pro vás článek k zamyšlení, jak lze změnit postoj ke strachu z tloušťky.

26.4.2019
Jsme jenom lidé, a tak i v hubnutí jsme občas dole a občas nahoře.
28.12.2017