Od roku 2004 se zabývám dietami profesionálně, osobně však už od roku 1992, kdy jsem sama měla problémy s příjmem potravy. Původním povoláním jsem zdravotní sestra a v roce 2004 jsem ukončila studium nutriční terapeutky. Doplnila jsem tedy zdravotnické vzdělání o rozměr vlivu stravy na zdraví člověka.
Během let jsem pomohla spoustě lidí s nadváhou a to i při nemocech jako je cukrovka, při selhávání ledvin a dalších. Na základě i svých osobních zkušeností jsem věděla, že striktní režimy nejsou dlouhodobým řešením hmotnosti. Většina bývalých klientů se vracela k původní váze a mnohdy ještě s navýšením.
Jsem člověk, který jde do hloubky. Toužící najít příčinu, jádro problému a tak začalo posupné hledání odpovědí. Tyto odpovědi jsem hledala i pro sebe. Stále jsem se motala v odpírání jídla, přejídání a následném mučení v posilovnách.
V roce 2012 jsem založila svou výživovou poradnu. Navštěvovala mě spousta nadšenců o hubnutí. Přicházely úžasné výsledky, klienti hubli a někteří i o 50kg.
Nicméně mezi nimi byli i ti, kteří již vyzkoušeli spoustu možností, částečně zhubli a opět nabírali a zase hledali. Tito mě posouvali v mém oboru nejvíce. Naučila jsem se s klienty pracovat trošku jinak. Vždy mě zajímá jejich zdravotní stav. Léky, jelikož spousta léků je brzdičem hubnutí. Míra stresové zátěže a hlavně jejich spokojenost v rodině a v práci. Využívám znalostí z východních směrů. Je v nich pokora k přírodě, což je další rozměr, který mi pomáhá jít do hloubky. V neposlední řadě mě okouzlila psychosomatika. Jde o nový úhel pohledu, který sleduje vliv psychiky na tělo.
Protože každý člověk je jiný a potřebuje něco jiného.
Tento článek však píši hlavně proto, abych upozornila na následky nevhodných diet. Zde jsou ty nejčastější.
- Po 3-5 dietách vznikají adaptační mechanismy a další redukční režimy již špatně nabíhají.
- Tvorba žlučových kamenů – vzniká u klientů, kteří jedli hodně tučné pokrmy a následně je v krátkém čase omezili. Žlučník je váček, který vypouští žluč na štěpení tuků ve střevě. U lidí, kteří jedí tučná jídla, je v neustálé činnosti. Ve chvíli, kdy se tuky striktně omezí, nastává zahušťování žluči, v dříve aktivním žlučníku. Je zde tedy vyšší náchylnost k tvorbě žlučových kamenů.
- Vysoký krevní tlak - nadměrný přísun bílkovin v proteinových dietách má silný dopad na ledviny. Ledviny vylučují odpady z bílkovin a tyto diety je přetěžují. Klienti jsou pak náchylní k vysokému krevnímu tlaku, jelikož ledviny se podílí na jeho regulaci. Hodně mých klientů má hypertenzi a uvádí období, kdy jedli pouze maso, salámy a zeleninu.
Všechny tyto následky jsou na úrovni fyzického těla. Pokud se na vše ještě podíváme z pohledu přírody, psychosomatiky, najdeme následky i v psychickém stavu.
-
Pocity viny – vznikají, pokud nám něco nejde, jak bychom si přáli. Jde o jedny z nejdestruktivnějších pocitů. Mohou se v nás odrážet formou bolestí. Např. migrény, bolesti kloubů a zad.
-
Zloba sám na sebe – další destrukce mající vliv na játra. Může se zvýšit cholesterol a zhoršit další funkce jater.
-
Neustálé vnitřní napětí, že se musíme mít pod kontrolou – vede ke zvýšení krevního tlaku, k podvědomému tonu svalů, zadržování vody v oblasti bříška a nohou.
-
Zhoršení spánku opět jako následek přetížení psychiky.
Pro svůj cíl potřebují klienti najít svou cestu. Tato cesta vede skrz poznání sebe sama.
Jaký pocit mě vede k čokoládě? Kdy potřebuju sklenku vína? Proč potřebuju silnou kávu?
Je potřeba se pustit starých zvyklostí a postupně je nahrazovat novými. Je to trpělivý proces, ale stojí to za to.