Recept na domácí müsli tyčinky + tipy, jak se stravovat na horách

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

Obrázek: 2114c0850291cb9fce91c6a9e8a89dabda7bf563
Zdroj: Freepik

1. Čokoláda - aktivní zdroj energie

Každý zdatný lyžař zná, jak moc vyhládne po celodenním ježdění. Abychom takovému "vlčímu hladu" předcházeli, je třeba doplnit energii i přes den. K tomu vám stačí vychytat, jak aktivní příjem energie - tedy čokoládu - přijímat. Mějte vždy po ruce 100g kvalitní čokolády (nejlepší je hořká a vysokoprocentní). Dávkujte si ji, ale po troškách. Třeba kostička takové čokolády za půl hodiny vám doplní energii, předejdete vlčímu hladu i se vám zlepší nálada.

2. Sušené potraviny

Dobrým pomocníkem pro získání energie na svahu vám budou i sušené potraviny. Pokud máte domácí sušičku, můžete sušit co se vám naskytne. Dobré jsou meruňky, jablka či švestky. Oceníte i sušené maso, jako zdroj bílkoviny. Paprika výborně vynikne na chuti, pokud jí usušíte. V obchodech si raději vybírejte. Výborné jsou bio obchody, ve kterých naleznete nesířené meruňky a jiné ovoce. Doplníte fruktózu, která vám dodá energii.

3. Ovocné přesnídávky a svačinky obecně

Ten, kdo má děti, jistě zná kapsičkové přesnídávky. Ocení je i dospělí, jedna ovocná přesnídávka vám dodá energii z fruktózy a ještě se vejde se do kapsy. Pokud nechcete svoje děti i sebe krmit u bufetu pod sjezdovkou, přichystejte si svačinky do batohu. Stačí nakrájená mrkev s kedlubnou a kvalitní celozrný chléb s jedním druhem bílkoviny (sýr nebo kvalitní šunka, nemíchejte obojí, vaše tělo lépe snese jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle). Nenechte své děti baštit věci z bufetu, za dobré lyžování je odměňte například domácí müsli tyčinkou, na kterou naleznete recept níže. Doplní energii a čokoláda v ní je potěší. 

Recept na domácí müsli tyčinky:

  • hrst nadrcených arašídů (mandlí, vlašských ořechů či jiných ořechů)
  • hrst kvalitních vloček
  • hrst brusinek (rozinek či jiného ovoce)
  • sklenice domácích povidel
  • řasa Agar (dle množství uvedeném na obalu)

Rozpustíme povidla s trochou vody a přimícháme agar. Následně přimícháme všechny nadrcené suroviny dle chuti. Směs vylijeme na plech a necháme přes noc ztuhnout v chladném prostředí. Ráno nařežeme na tyčinky a máme hotovo! Tyčinky můžeme udělat i z čokolády. Stačí rozpuštěnou čokoládu smíchat s ostatními ingrediencemi a nechat ztuhnout.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 618d7bcd933e214e24ce5ff93672128106aeb141
Obrázek: 7a0a9c10c065d2e261dbf896ac5ad1eb66c5ddbd
Obrázek: b52be2c081e5ff0142e899c1767faa6a2ddf8600
Obrázek: bd688db51f67404488d0628429d5e5c1a2903fbc
Obrázek: 42c6936054a6064fa524382bd8d5bd6d39e0d205