Paříž s vůní kari

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

Obrázek: 44efec84ac9bb08d9c8f897bc69f54633eb62459
Zdroj: Alena Hilšerová

Jak jste na tom s cizokrajnými kuchyněmi?

Máte rádi klasiku a nikdy, v žádném případě byste neochutnali jiné jídlo, než na které jste zvyklí? Nebo rádi experimentujete a necháte si doporučit v restauraci něco jiného, zajímavého, vzrušujícího?

Před několika lety jsem navštívila svojí oblíbenou Paříž. Bylo to tehdy poprvé. Začala jsem chodila na hodiny francouzštiny, abych si uměla říct o espresso pod Eiffelovkou. Nakonec se mi to podařilo. Jen mě trochu mrzelo, že když číšník zjistil, že francouzština není můj rodný jazyk, okamžitě přešel do angličtiny.

V té době jsem ještě jedla maso. A v jedné restauraci na břehu Seiny jsem si objednala hovězí po burgundsku a k tomu skleničku červeného vína. Jak tradiční. U vedlejšího stolu seděli Američané a objednali si hamburger, kolu a hranolky. Vnitřně jsem byla pobouřena a říkala si, jak to mohou udělat? Letět za velkou louži a objednat si něco tak triviálního?Každý máme chutě trochu jiné a dáváme přednost něčemu jinému. Tak proč by i oni si nemohli vychutnat své jídlo a být spokojení? Stejně jako já, se svým "francouzským" jídlem. Přistihla jsem se, že cizí lidi příliš hodnotím.

O několik let později mě do Francie zavál pobyt s jógou. Několik podobně naladěných lidí se sešlo, aby se prošlo po Paříži, zacvičilo si v parku několik pozdravů slunce mezi kapkami deště. Následně jsme se přesunuli na pobřeží Bretaně, kde jsme strávili úžasných několik dní.

S kamarádkou jsme si prohlédly rozsvícenou dominantu Paříže v půlnočním hávu. Něco tak krásného jsem dlouho neviděla. Lehnout si do trávy a prohlížet si Eiffelovu věž v celé její kráse.

Gleid, Paříž, Francie, Eiffelova věž

Před cestou na pobřeží Bretaně jsme se zastavily s kamarádkou na oběd v indické restauraci. Zkusila jsem si objednat Aloo Gobi, které si dávám doma v Českých Budějovicích. Chutnalo přesně jako u nás. 

Patřím mezi ty, kteří rádi ochutnají něco netradičního. Indická kuchyně mě neustále překvapuje svými chutěmi a vůněmi.

Dnešní jídlo je tedy inspirované Indií. Tak zkuste do své kuchyně pozvat trochu té indické vůně.

Dhal z červené čočky

Co budeme potřebovat?

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce garam masaly
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 hrnek červené čočky
  • čerstvý zázvor
  • čerstvé bylinky
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 bulvy celeru

Jak dhal připravíme?

Červenou čočku propláchneme vodou a necháme deset minut namočenou ve vodě. Vodu slijeme. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek na plátky, mrkev a celer na malé kostičky. Necháme rozvonět. Zasypeme garam masalou a kurkumou, promícháme, opékáme, zalijeme rajčaty. Přidáme čočku, přilijeme vodu, tak aby bylo vše ponořené. A vaříme do změknutí čočky. Osolíme. Vypneme, přidáme čerstvé bylinky a zázvor. Podáváme s rýží nebo s typickými indickými plackami.

Reklama

Podobné články

Obrázek: e9f019220d2a59e29fc54a8e8480d590b9f898ae
Obrázek: baffecd2ab7eb5e7e563b1129d397973bcf58e7f
Obrázek: 49a17b07747491f9f332bc91fb28c0cd449f506d
Obrázek: d141b6427f65e8b11089eea6d20874eed02b34af
Obrázek: 5e0a8476ebe6afc9cbf6b7742f96ff32e84b32a4