Paříž s vůní kari

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

Obrázek: 44efec84ac9bb08d9c8f897bc69f54633eb62459
Zdroj: Alena Hilšerová

Jak jste na tom s cizokrajnými kuchyněmi?

Máte rádi klasiku a nikdy, v žádném případě byste neochutnali jiné jídlo, než na které jste zvyklí? Nebo rádi experimentujete a necháte si doporučit v restauraci něco jiného, zajímavého, vzrušujícího?

Před několika lety jsem navštívila svojí oblíbenou Paříž. Bylo to tehdy poprvé. Začala jsem chodila na hodiny francouzštiny, abych si uměla říct o espresso pod Eiffelovkou. Nakonec se mi to podařilo. Jen mě trochu mrzelo, že když číšník zjistil, že francouzština není můj rodný jazyk, okamžitě přešel do angličtiny.

V té době jsem ještě jedla maso. A v jedné restauraci na břehu Seiny jsem si objednala hovězí po burgundsku a k tomu skleničku červeného vína. Jak tradiční. U vedlejšího stolu seděli Američané a objednali si hamburger, kolu a hranolky. Vnitřně jsem byla pobouřena a říkala si, jak to mohou udělat? Letět za velkou louži a objednat si něco tak triviálního?Každý máme chutě trochu jiné a dáváme přednost něčemu jinému. Tak proč by i oni si nemohli vychutnat své jídlo a být spokojení? Stejně jako já, se svým "francouzským" jídlem. Přistihla jsem se, že cizí lidi příliš hodnotím.

O několik let později mě do Francie zavál pobyt s jógou. Několik podobně naladěných lidí se sešlo, aby se prošlo po Paříži, zacvičilo si v parku několik pozdravů slunce mezi kapkami deště. Následně jsme se přesunuli na pobřeží Bretaně, kde jsme strávili úžasných několik dní.

S kamarádkou jsme si prohlédly rozsvícenou dominantu Paříže v půlnočním hávu. Něco tak krásného jsem dlouho neviděla. Lehnout si do trávy a prohlížet si Eiffelovu věž v celé její kráse.

Gleid, Paříž, Francie, Eiffelova věž

Před cestou na pobřeží Bretaně jsme se zastavily s kamarádkou na oběd v indické restauraci. Zkusila jsem si objednat Aloo Gobi, které si dávám doma v Českých Budějovicích. Chutnalo přesně jako u nás. 

Patřím mezi ty, kteří rádi ochutnají něco netradičního. Indická kuchyně mě neustále překvapuje svými chutěmi a vůněmi.

Dnešní jídlo je tedy inspirované Indií. Tak zkuste do své kuchyně pozvat trochu té indické vůně.

Dhal z červené čočky

Co budeme potřebovat?

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce garam masaly
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 hrnek červené čočky
  • čerstvý zázvor
  • čerstvé bylinky
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 bulvy celeru

Jak dhal připravíme?

Červenou čočku propláchneme vodou a necháme deset minut namočenou ve vodě. Vodu slijeme. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek na plátky, mrkev a celer na malé kostičky. Necháme rozvonět. Zasypeme garam masalou a kurkumou, promícháme, opékáme, zalijeme rajčaty. Přidáme čočku, přilijeme vodu, tak aby bylo vše ponořené. A vaříme do změknutí čočky. Osolíme. Vypneme, přidáme čerstvé bylinky a zázvor. Podáváme s rýží nebo s typickými indickými plackami.

Reklama

Podobné články

Obrázek: a74bb613915c01024467689a45e54df97688a6af
Obrázek: 87495c1e9040f8a89fd0a0cfa1999fc394e54d0e
Obrázek: 6229f1f757c47ed2f2c196b9581898308b548b22
Obrázek: 7e6906f0c30ce0869f333aa67d36cb3d60e978c5
Obrázek: dd6a10b83ae45ff20f0dd2c1f1634ea9525c4f7e