Gleid
Gleidshop
Pondělní radost
Sérum

Dobrůtka, kterou musíte překvapit svého muže - vegetariánská tlačenka. Věřte, že nepozná rozdíl!

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat (na jednu šišku):

  • balíček sójových plátků 
  • balíček marinovaného/uzeného tofu
  • 2 pytlíčky prášku Agar 
  • cca 900 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 bobkové listy
  • 1/2 ČL nového koření 
  • 1/2 ČL uzené nebo sladké papriky
  • špetka pálivé papriky

 

K podávání:

  • 1 velká cibule (klidně červená)
  • jablečný ocet 
  • pečivo 
  • sůl a pepř

 

Nejdříve si povaříme sójové plátky v zeleninovém vývaru (já použila bujón bez glutamátu). Vaříme cca 10 minut do změknutí. Potom scedíme, rukama vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme si do misky tofu, přidáme k němu sójové plátky (také nakrájené na kousky) a dáme na chvíli marinovat s trochou oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku. 

Po chvíli dáme směs nudliček a tofu na pánev a trošku osmahneme, přidáme sypké koření a směs v něm obalíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a povaříme asi 5 minut. Poté vyndáme všechny kousky většího koření, vypneme sporák a do horké směsi nasypeme oba sáčky agaru. Vůbec nic se nestane. Nelekejte se, Agar totiž začíná houstnout pomaleji než želatina.

Nalijeme do formy, nejlepší je ta na srnčí hřbet. A když nemáme srnčí hřbet, dáme to do formy na bábovku, taky to jde.

Necháme vychladit hoooodně dlouho. Agar musí ztuhnout a i potom se rozpouští rychle, takže vyndáváme z ledničky jen minimálně (rozhodně to není vhodné jídlo pro převoz).

Nakrájíme na plátky, ozdobíme kolečky cibule, pokapeme jablečným octem a posypeme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.

 

Přeji vám dobrou chuť!

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

13.12.2018
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017

Přijďte si pro inspiraci k Ivě, která se zabývá praktickou ayurvédou. Dokáže poradit, co je v dané období pro naše tělo, to pravé. Tak zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že si neuvěřitelně pochutnáte.

17.9.2018

Dýňová sezóna je v plném proudu. Navštívila jsem pro vás prodejní výstavu v zahradnictví Kunratice. Úžasný zážitek, určitě doporučuji, vyhledejte si nejbližší akci v okolí a vyrazte se podívat. Teď už se pojďme společně podívat na to, jaké máme druhy dýní a k čemu se dají využít. 

2.11.2018