Nevím jak vám, ale mně se stále objevují v záhonech nové a nové rostliny Lebedy. Po několika letech to vzdávám a rozhodla jsem se jí sníst.
Co to je?
Lebeda zahradní (latinsky Atripex hortenzis) je jednoletá rostlina z čeledi merlíkovitých, stejně jako špenát nebo cukrové řepa. Kvete od července do září.
Jak vypadá
Rostlina dorůstá 30, 80 i 200 cm. Listy jsou tmavě zelené, ale zejména u mladých rostlin i lehce do stříbrna jakoby pomoučněné. Mají protažený lehce vejčitý tvar. Kořen je silný, kulovitý a tuhý. Květy nahloučené do klubíček, uspořádány v klasech na konci téměř čtyřhranné lodyhy.
Kde ji nejdeme?
Roste jako plevel na hnojených půdách, na smetištích a pravděpodobně pochází z hornatých oblastí východní Indie.
Co umí?
Lebeda obsahuje velké množství vápníku, saponiny, bílkoviny, vitamíny C, B1, B2, B3, E, A, minerály hořčík, fosfor a železo. Má příznivý vliv na akné a ekzémy. Rozpouští hleny, mírní kašel, pomáhá při nachlazení. Zmírňuje revmatické bolesti a otoky kloubů, obměkčuje břicho a nutí na stolici.
Použití
V kuchyni dříve nahrazovala špenát. Sklízíme jen mladé chutné lístky, které můžeme použít do salátů.