Troufnu si říct, že semínka jsou často opomíjenou částí našich jídelníčků. Kdo se ve výživě už lehce pohybuje ten určitě ví, jak důležitou roli pro nás hrají zdravé tuky. Většina z vás bude nejspíše sahat po avokádu, olejích, oříšcích, tučných rybách, mléčných výrobcích a dalších známých zdrojích.
Nezapomínáte ale využívat i drahocenná semínka?
Spoustu muziky za málo peněz. To mě na semínkách baví nejvíce. Jsou to takové nenápadné zdroje naplněné živinami, které jsou zároveň lehce dostupné (takže i hezké české) a často dokonce i zbytečně nevyužité.
Trochu teorie: obsahují významně vysoké koncentrace vitamínů, antioxidantů, stopových prvků, minerálů a proteinů. Nejvíce jsou ceněná pro ideální poměr nenasycených mastných kyselin – zejména omega-3, které jsou všeobecně nedostatečně obsaženy v našich jídelníčcích.
Nejste si jisti, v jaké formě a jak je zařadit? Nemusíte. Nejjednodušší a nejefektivnější z hlediska využití je prostá konzumace zasyrova. Pražení a obecně tepelná úprava je zabíjí – tzn. dochází k denaturaci živých látek, které obsahují. Ideální je pravidelně střídat jednotlivé druhy, protože každý druh má významnější zastoupení jiné látky. Zkuste si rychle vzpomenout, kolik druhů znáte – a přesně o minimálně tolik druhů můžete oživit váš jídelníček! Oživit i oživit.