Pohanka: Tradiční obilovina pro moderní zdravý životní styl

Pohanka patří k u nás zatím nepříliš známým a běžně používaným potravinám. Nabízí přitom širokou škálu zdravotních benefitů. Proč bychom ji měli jíst a co se z ní dá připravit?

Obrázek: pohanka-a-vliv-na-zdravi
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co je pohanka

Z hlediska botanického označujeme obecným pojmenováním pohanka rod rostlin z čeledi rdesnovitých. Zahrnuje přibližně 15 druhů. Zařazujeme ji mezi pseudoobiloviny, tedy do stejné kategorie, kam patří třeba quinoa nebo amarant.

Vůbec poprvé se pohanka začala pěstovat v 11. století v Číně. Do Evropy se dostala přes Rusko díky mongolským a tureckým vojákům. Jednalo se o pohanská vojska a právě díky nim tak nejen Evropa poprvé okusila pohanku jako takovou, ale zároveň tímto způsobem rostlina získala i svůj český název.

V dřívější české kuchyni byla poměrně úspěšně etablována, a to až do 18. století. Dokonce se u nás i pěstovala, a to již ve 12. století. Stala se tak charakteristickou složkou hlavně moravské kuchyně. Posléze ji ale vytlačily jiné potraviny, konzumovat se začala pšenice, rýže, brambory, ale také kukuřice.

 

Jaké účinky má pohanka na zdraví

Upadnutí do zapomenutí však byla pohanka rozhodně vystavena neprávem. Nelze se tak příliš divit tomu, že recepty z pohanky dnes opět stále častěji opanují kuchařky i weby zaměřené na zdravou výživu. Jíst tuto superpotravinu se totiž rozhodně vyplatí.

Na co pomáhá pohanka? Vyniká především obsahem rutinu, což je chemická sloučenina patřící mezi bioflavonoidní glykosidy. Ta pozitivně ovlivňuje pružnost cév, má vliv na křečové žíly, hemeroidy a zvýšený tlak krve.

Mimo to je pohanka dále typická i vysokým podílem bílkovin a hojně zastoupenou vlákninou. Stejně tak reprezentuje bohatý zdroj sacharidů. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3, E a C. Co se týče minerálních látek, ve významnějším množství se v ní vyskytuje především zinek, železo, mangan a hořčík.

Naopak je v ní obsaženo pouze malé množství kvalitních tuků. A ačkoli má pohanka složení i uplatnění ve výživě podobné jako obiloviny, tak přirozeně neobsahuje žádný lepek.

Obrázek: pohanka-a-hubnuti


Jaké typy pohanky existují a jak pohanku připravit

Dnes můžete pohanku koupit praženou anebo nepraženou, respektive světlou či tmavou. Jde o tutéž odrůdu. V obou případech se také jedná o pohanku loupanou, ta neloupaná se vůbec nepoužívá pro konzumaci.

Klíčový rozdíl tkví ve způsobu loupání. V případě tmavé verze loupání zrna proběhlo zatepla čili pražením. Zrno tedy na povrchu zkaramelizuje. Pokud se pohanka loupe zastudena, zůstává zrno přirozeně světlé. To se podepisuje i na chuti, která je v případě tmavší pohanky více intenzivní. Ta světlá ale naopak upozorňuje na šetrnější způsob přípravy.

Ovšem pozor, pro pohanku je důležitá i správná příprava u vás v kuchyni, která jí pomáhá zachovávat veškeré živiny. Jak se vaří pohanka? Na jeden díl přidejte jeden a půl dílu vody. Nechte ji vařit pouze 5 minut a následně ještě 20 minut odstát.

A pozor, světlá pohanka má mnohem výraznější tendence k rozváření se. Tmavá zůstává více sypká a proto bývá doporučována spíše k přípravě kaší. Ta světlá ale díky šetrnějšímu způsobu loupání nabídne vyšší obsah živin.

 

Co připravit z pohanky?

Pohanku si mohou dopřát i ti, kteří si chtějí hlídat přísun kalorií. Hodí se totiž i do redukčního jídelníčku. Na 100 g obsahuje přibližně 340 kcal. Nikterak se přitom neochudíte o pestrost ve stravě. Nachystat pohanku si totiž můžete nasladko i naslano.

Podávat ji můžete jako přílohu, uvařit si z ní zvládnete také rizoto, kaši nebo masovopohankovou směs, se kterou naplníte papriky. Využít ji můžete i jako zavářku do vývaru.

Z pohankové mouky bude ideální připravit třeba oblíbené lívance nebo palačinky. Pohanková krupice je vhodná k přípravě kaší, zavářek, halušek, knedlíků, polenty, pomazánek a moučníků. Rozpůlené zrno oloupané pohanky celé se označuje jako pohanka lámanka. Ta je vhodná do hotových polévek, vývarů, jako příloha, k přípravě kaší i pomazánek. 

 

Jak často mohu jíst pohanku?

Už víte, jak správně udělat pohanku a zachutnala vám? Jak často byste ji měli konzumovat, abyste z ní vytěžili maximum prospěšných látek pro svůj organismus? Odborníci uvádějí, že dostatečný přísun zinku, selenu, manganu a vitamínů E a B si zajistíte, pokud si ji dáte alespoň 3x za týden.

Můžete si ji ale dopřávat i častěji? Obecně na frekvenci konzumace nezáleží, pohanka není žádným způsobem škodlivá, pokud ji budeme jíst často. Dopřát si ji můžeme dokonce i denně. Někteří lidé mohou na tuto potravinu vykazovat symptomy alergie, jako jsou kožní vyrážky, astma, svědění, otoky a potíže s dýcháním.

Dle dostupných informací mohou sklon k alergii na pohanku vykazovat ti, kteří jsou zároveň alergičtí na rýži, mák a kokos. Jiné nežádoucí účinky pohanky nejsou známy a alergie se na tuto potravinu také projevuje vzácně.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 24d75843336b79cf03993a6c8996d257ac1d7033
Obrázek: 648e47832fafb55dcf1d3afe18330a2ca736446b
Obrázek: 70832bcf0181f20595e49c988272ac07439d2756
Obrázek: 3c9ddab6660f3c32c6555f02df5eef6f6060eb1a
Obrázek: 0576f3f628909e1559116b2c87f3b6773633b0e7