Hubnutí - motivaci hledej v sobě, inspiraci v druhých

Hubnutí je skoro každodenní myšlenkou lidí, kteří nejsou spokojeni se svou váhou, vzhledem jako takovým či kvalitou života z důvodu nadváhy. Pustit se do něj přinese mnoho výhod, ale je to bezpochyby náročné. Nechte se proto inspirovat příběhem ženy, která už obrovský kus své cesty ušla a nyní jde příkladem svému okolí!

Obrázek: 827cefb0f2139e1e7f8b2cf32c4702f21c5d572c
Zdroj: pixabay.com

Hubnutí jiné ženy inspirací

„Co tě napadá, když se řekne dovolená? Mě liposukce,“ posteskla si jedna populární účastnice zájezdu. Všem ženám, které neustále řeší nadváhu, je tato postava velmi blízká, protože vědí, jak se dotyčná cítila, když si měla obléci plavky a jít na pláž. Dovolte mi, abych vás v tomto článku inspirovala a představila vám někoho, kdo už nemusí nosit plavky vcelku kvůli velkému břichu a vázat kolem pasu šátek, aby nebylo vidět velké pozadí.

Liduška mi zavolala v době, kdy už tu nejtěžší část hubnutí měla za sebou a chtěla už jen tzv. dorýsovat a shodit ještě pět kilogramů. Nevolala ani tolik kvůli sobě. Hlavním důvodem bylo sestavení jídelníčku pro její kamarádku. Už při prvním setkání jsem věděla, že ji vyzpovídám a že bude nejen oporou své kamarádky, ale zároveň inspirací pro všechny, kteří se s nadváhou stále potýkají.

Jak problémy s váhou začaly?

koláž jedné ženy, která zhubla

Začalo to na střední škole. Během čtyř let se ze 70 kg stalo 89 kg. Pokud se v rodině vaří klasická česká jídla, chybí finance na kvalitnější zdroje potravin a také sportovní aktivita je nulová, je to pro takovou studentku dost těžké. Z peněz z brigád si hradila to, na co rodina neměla, odbývala se nepravidelným a nutričně nevyváženým jídlem.

A jak skončily?

Zlom přišel s nastěhováním do vlastního bytu. Tady začala platit jiná pravidla, Liduška získala možnost rozhodovat o denním menu. Největší motivací se stal maturitní ples její sestry. Když nenašla ani jedny šaty, které by oblékla, začala přemýšlet. Rozhodla se jít jinou cestou než kolegyně v práci, které neustále držely diety, hubly, a pak zase přibíraly.
 

Uvědomila si, co všechno pro její tělo není dobré. Jako první z její kuchyně zmizela bílá mouka a sladkosti (včetně sladkých nápojů). Sama sobě byla výživovým poradcem, sledovala nutriční experty, jejich články, četla etikety při nákupu potravin. Hlavním pravidlem bylo nekupovat nic, kde jsou ve složení uvedeny více než tři ingredience.
 

Na cestě za lepší postavou se často setkala s lidmi, kteří jedli z důvodu redukce váhy jídla, která jim nechutnala, což bývá jedna z příčin jo-jo efektu. Tímto směrem jít nechtěla. Věděla, že lze připravit jídlo tak, aby bylo zdravé, lehké a chutnalo. Snažila se objevovat pravou chuť jídla třeba tak, že posvačila samotný tvaroh bez jakékoli příchuti a přemýšlela, s čím vším by se dal kombinovat.


Na Liduščiných úžasných receptech se pozná, že si přípravu jídel užívá a vymýšlí stále nové možnosti. Na jejím příkladu je vidět, že není třeba se omezovat, ale je dobré o jídle přemýšlet, a pak si jeho chuť užít.

Jezte zdravé jídlo, ale chutné

Přiznala, že cesta k vysněné postavě je dlouhá a nebyla vždy snadná. Kdyby držela dietu, trápila by ji chuť na zakázané potraviny. Teď si ale dopřeje pětkrát denně výborné jídlo, má spoustu energie a žádnou potřebu ani chuť na něco, bez čeho by se dříve neobešla. Každý den jí podle plánu, který nosí v hlavě. Přemýšlí o tom, co vařit a kdy. Přizpůsobuje tomu i nákup.


Pokud ví, že ji čeká návštěva, konzumuje po celý den lehká jídla. Samozřejmě to ani na té návštěvě nepřehání. Nabízené občerstvení ochutná, ale nepřejídá se. Stejně to platí při pozvání na oslavu. Pokud patříte k těm, co začínají hubnout až po oslavě narozenin, vydržíte se správně stravovat jen do pozvání na nějakou další.

Pohyb hubnutí podpoří

A teď ještě jedna důležitá součást hubnutí. Když budete správně jíst a nebudete cvičit, nebudete mít svaly, které pomáhají spalovat tuky. Průvodcem byla Lidušce videa na internetu. Nevydala se hned do posilovny nebo někam na hromadné lekce cvičení, kde by se necítila dobře. Možná, že se dopouštěla chyb, ale věděla, že si časem zaplatí ve fitcentru trenéra, aby jí techniku cviků vysvětlil. Lepší nějaký pohyb než žádný.

Radost z postavy, života i pomoci druhým

Teď je Lída vzorem své kamarádce. Chodí s ní plavat, jezdí po výletech a ve fitcentru je snad každý den. To, co bylo nutností, se pro ni stalo samozřejmostí a koníčkem. Na schůzku s oběma se vždy těším. Škoda, že nemá každý, kdo bojuje s nadváhou, někoho takového. Liduška zkrátka září. Je vidět, že je šťastná. Svou pozitivní energií pak pomáhá i lidem kolem sebe.

Když se zeptáte, co jí nejvíce pomohlo s redukcí váhy, odpoví, že měla velkou motivaci cítit se dobře. Chtěla být šťastná ve svém těle a to si dala do hlavy. Sama sobě chtěla dokázat, že to zvládne. Teď má nový motor - pomáhat svým příběhem a činy ostatním. Už fotka před a po je určitě inspirací. V některém z dalších článků se můžete těšit na Liduščiny recepty.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: c4bafd8913af18395e6ee05bb371fbb1abdb2518
Obrázek: 93037c792145de58e990780e760ad0e43129bad3
Obrázek: 702a1a51f77ebc49ad6638802fa64295057dbd97
Obrázek: 4dac489058d8d8c520b7a1099c2b496d0b7f6d67
Obrázek: bb908572ec67155a40c19835a218122eace3a9bf