Co je tedy bílé zlato, zvané cukr?
Cukr je základní stavební jednotkou rostlin a z rostlin se také získává. Největším zdrojem je cukrová řepa a cukrová třtina. Mohlo by se zdát, že pokud je cukr z přírodních zdrojů, potom je zdravý a není se čeho obávat. Pojďme se na něj, ale podívat zblízka.
Z chemického hlediska je cukr sacharóza, disacharid, složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Je to velmi stravitelná potravina s velkým množstvím energie a téměř bez jakýchkoli živin. Cukr je velmi dobře rozpustný ve vodě – při pokojové teplotě se v 1 litru vody rozpustí 2kg cukru. A těchto vlastností se využívá k výrobě většiny nealkoholických nápojů – konzumujeme tak skrytý cukr. Jeho chuť je pro nás přitažlivá a výrobci potravin ho přidávají i tam, kde bychom ho nečekali.
Zkusme společně spočítat, kolik skrytých kostek cukru spořádáme během jednoho dne:
- Koblížek: 5 kostek,
- 100g musli: 8 kostek,
- Activie nápoj: 8 kostek,
- 3dcl pomerančový nektar: 7 kostek,
- Sušenky Oreo: 7 kostek,
- 1,5l Korunní voda pomeranč: 11 kostek,
- Snickers tyčinka: 6 kostek,
- 0,5l Coca-Cola: 14 kostek,
- Obědový salát s dresingem: 4 kostky.
Celkem 69 kostek skrytého cukru. Jestliže jedna kostka váží 5 gramů, zbaštili jsme 345 gramů cukru, ani o tom nevíme.
Cukr je pro naše tělo nezbytný, ale nadbytečné kalorie z něj se ukládají do tukových zásob a jejich nadměrná hodnota vede k civilizačním chorobám, jako je obezita, vznik zubního kazu, urychluje stárnutí, poškození tkání volnými radikály, či cukrovka 2. typu.
Jak z toho ven?
Máme na výběr: cukr, glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla, přírodní sladidla.
- Glukózo – fruktózový sirup – levnější než cukr, má větší podíl fruktózy, zvyšuje množství tuku v játrech, nepůsobí v centrech nasycenosti jako glukóza, což vede ke konzumaci většího množství jídla!
- Umělá sladidla kalorická – sorbitol, manitol, sukralóza, isomalt, xylitol, jsou z přírodních zdrojů.
- Umělá sladidla nekalorická – synteticky vyrobená, neobsahují glukózu ani fruktózu, netloustne se po nich ani se netvoří zubní kaz, ale jejich dopad na lidský organismus je mnohem větší. Nejhorší jsou cyklamáty, v USA jsou zakázány pro svoji karcinogennost, způsobují záněty močového měchýře.
Kde najdeme nebezpečné cyklamáty?
Barevné limonády, Coca-Cola light, čaje LOYD, šumivé vitamíny, Korunní koření Svařák a všude tam, kde jsou použita barviva, protože cyklamáty je stabilizují.
- Aspartam – nebezpečný pro organismus trpící fenylketonurií, způsobuje silné bolesti hlavy, břicha, alergie. Je nevhodný pro děti. Kde ho najdeme? Žvýkačky Orbit, Menthos, Hanácká kyselka, Kofola, jogurty Jogobella, čaje LOYD, poháry Kunín
- Sacharin – velmi nebezpečný!
Účinek umělých nekalorických sladidel je sporný. Jsou sladké, ale protože nepůsobí v mozku v centrech sytosti jako glukóza, organismus si říká o další příjem potravin.
Jak se chemickým cukrům vyhnout?
Nepoužívat cukr, jíst potraviny přirozeně sladké – ovoce, a když už musím sladit, tak med, nebo cukr a vyhnout se umělým sladidlům.