Každý rok se ve stejnou dobou začnou v obchodech objevovat stojany s pytlíky semínek. Nevím jak vy, ale osobně u těchto stojanů strávím poměrně hodně času. Vždy vezmu pár osvědčených a pak několik, které chci vyzkoušet.
Že je brzy?
To rozhodně není. Spoustu rostlinek si můžete "narychlit" už teď. Některé druhy mají delší dobu klíčení, a tak potřebuji výsev už v únoru, aby stihly vyrůst, rozkvést a vytvořit plody, na kterých si pak pochutnáte. A hlavně, na začátku sezony už se některé druhy špatně shání!
Co vyséváme teď?
Doporučuji řeřichu - úžasný zdroj vitamínů, rychlé klíčení a úplně snadné použití do salátů, na chleba s pomazánkou, do polévky a kamkoli na ozdobu. Petržel a bazalku, salát, či ředkvičky. Pokud máte velkou zahradu, skleník a plánujete se pěstování zeleniny věnovat, můžete se už teď pustit do setí rajčat, brokolice, celeru nebo paprik.
Jak na to?
Důležitá je vhodná zemina pro výsev. A pamatujte, že by měla mít pokojovou teplotu! (ne, že si ji přinesete z promrzlé garáže a začnete sít)
Semena můžeme pro rychlejší klíčení na noc namočit do vody. Ráno jen okapeme, nesušíme, rozprostřeme na zeminu a malou vrstvou zeminy zasypeme. U droboučkých semen ani zasypávat nemusíte. Rozprašovačem zeminu dostatečně zvlhčíme. Pokud nemáte speciální vysévací sadbovač, můžete přes květináček nasunout igelitový pytlík. Vytvoříte tím mini skleník, ve kterém semena nikdy nepřeschnou.
Pak už stačí jen zajistit teplotu okolo 20°C a dostatek světla. Osobně jim ponechávám celý prostor okenního parapetu v kuchyni. Při větrání dejte ale POZOR, aby vaše křehké rostlinky nebo i jen semínka v zemi neprochladla, klíčení by se mohlo prodloužit nebo konce zastavit.
Moje doporučení
Ráda si semena vybírám přímo u specialistů v zahradnictví. Prodavači mají dostatečné znalosti a semena jsou vždy "čerstvá". To znamená, že jsou z poslední úrody a určitě vyklíčí. A hlavně vám určitě neprodají modré růže nebo neonově růžovou trávu, které prostě neexistují :) Tedy pokud je letos nějaký pěstitel nevyšlechtí.
Hodně štěstí při prvních pokusech :)