Hlídání dětí prarodiči není samozřejmé, ale důležité

Historie lidstva je postavena na soudržnosti jejich jednotlivých členů, kteří se seskupují do větších jednotek. Současná doba se však někdy ubírá trochu jiným směrem.

Obrázek: 686afcc020f3478a5bfbb2d9e9d1e3eac74cc422
Zdroj: freeimages.com

Společný život tří generací v jednom domě v minulosti byla věc naprosto normální. Přes všechny nevýhody, které vzájemné soužití může přinášet, je množství benefitů pro každého člena rodiny stále převažující. Ten, který ocení mladí rodiče s malými dětmi nejvíce, je pomoc babiček a dědečků s hlídáním jejich vnuků.
 

Reálné statistiky mluví za vše

Čísla jsou zajímavá. V České republice žije 70 % lidí starších 50 let, kteří se stali díky svým dětem prarodiči. Až 60 % z nich se stará o svá vnoučata relativně pravidelně a hlídá je i bez přítomnosti jejich rodičů. Ještě zajímavější údaj je ten, že celé tři čtvrtiny babiček a dědečků bydlí nejdále ve vzdálenosti 25 km od svých nejbližších. Takže pro každé druhé vnouče České republiky je to docela dobrá zpráva.
 

Prarodiče a jejich vnoučata se potřebují navzájem

Zapomeňte na babičku a dědu po telefonu, z videa nebo chatu či na návštěvě jednou za půl roku. Jakoby ani nebyli. Přímý kontakt, komunikace, hry, mazlení a trochu rozmazlování má naprosto nezastupitelnou úlohu v životě prarodičů i dětí. Na jedné straně pocity důležitosti, radosti a pozitivní impulz do dnů na sklonku svého života, a na druhé láska, předávání životních zkušeností a trochu jiné nahlížení na svět než u mámy a táty.
 

Myslet si ale, že každá babička a dědeček jen čekají na zavolání, aby okamžitě splnili svou hlídací roli, je v současné době už pasé. Nejenom z důvodu jejich pracovní vytíženosti, protože hranice odchodu do důchodu se posunula značně k číslu 65, ale zejména z jejich aktivity a činorodosti, které si zachovávají starší lidé dnešních dnů i do pozdního věku. A tak počítat s tím, že babi s dědou budou každý den doprovázet svá vnoučata na cestě do a ze školky či školy, čekat na ně v jejich kroužku a trávit s nimi každé prázdniny, čas nemocí nebo dny, kdykoliv si rodiče chtějí odpočinout, je vlastně nemyslitelné.
 

Vzájemný respekt je více než žádoucí

děda s miminkem

Mít rozumné prarodiče, kteří mají čas a jsou ochotni se přizpůsobit chodu rodiny svých dětí a jejichž názory na výchovu nijak zvlášť nevybočují z představ mámy a táty, je dar, který ničím nezaplatíte. Mladým rodičům nahrává i fakt, že díky medicínským zásahům, preventivním programům a všemožně omílaným zásadám správného životního stylu jsou babičky a dědečkové současnosti v dobré kondici a své stáří si užívají beze zbytku.


Někteří z nich jsou v zaměstnání i v penzijním věku nebo si dokonce rádi po část roku přivydělávají. Konečně mají také čas na své koníčky a organizace, které se specializují na starší lidi, se předhánějí v nabídkách na trávení jejich volného času. Jsou vlastně v jednom kole. Na společně strávený čas se svými nejbližšími se těší, ale někdy jim to přináší problémy. Zejména pokud rodiče předpokládají, že jim vyhoví tak, jak si přejí oni.


Nemusí to být vždy ideální

Na druhé straně je jiná skupina prarodičů, která častější styky se svými vnoučaty odmítá. Prostě už nemají sílu, trpělivost nebo chuť strávit čas s malými dětmi a to z nejrůznějších důvodů. Jsou nemocní, nemají dobré vztahy se svými dětmi, nesouhlasí s výběrem partnera své dcery či syna, mají úplně odlišné názory na výchovu potomků nebo nejsou ochotni se starat i o nevlastní vnoučata, která se mohou v rodině objevit.


Hádat se, vyčítat nebo dokonce přerušit vzájemné vztahy by byla chyba. Určitě stojí za to zkusit pomaličku babičku nebo dědečka vtáhnout do mladé rodiny. Jen v případě, že to nepůjde, je nutné se smířit s jejich volbou a využít alespoň sváteční události k tomu, aby vnuci neztratili se svými prarodiči kontakt úplně.
 

Vlastní prarodiče mohou nahradit ti adoptivní

Ani v případě, že prarodiče nemáte, si nemusíte zoufat. Můžete zapátrat na vlastní pěst a porozhlédnout se ve svém okolí, jestli někde nežije osamělá starší paní nebo pán a dát s nimi řeč o jejich životě. Třeba se ukáže, jak moc jim schází kontakt s ostatními lidmi a dětmi zvlášť a že by se vůbec nebránili setkáním s vaší mladou rodinou. Nebo využijte inzertní službu a hledejte náhradní babičku či dědečka veřejně.


Anebo přímo kontaktujte hlídací agenturu, která vám kontakt přímo zprostředkuje. Možná, že ve vašem nejbližším okolí žije člověk, jehož vnoučata jsou daleko nebo je nemá a rád by věnoval lásku a kus svého času jiným. Získáte tak nového člena rodiny a děti poznají život zase úplně z jiné stránky. Babi a děda už nebudou jen prázdná slova. Pro vaše děti a vlastně i pro vás osobně!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 3738aa9262de5dd28a34763d24f88cbf908d7a9d
Obrázek: fb34bcd557f947ea8abc0acb8921d7516845df7c
Obrázek: dbd966ce178fd53666b734aa174bc6b9f54c23d7
Bylinky a rostliny k jídlu
Obrázek: 5e29038a17bb8bc150362567b4152587f5f77443