Pařený chléb
cca 44O gramů žitné mouky (chlebové - je sice hladká, ale zatím nejlepší)
cca 400 ml vlažné vody
kvásek cca velikosti tenisového míčku
Zamícháme v míse a necháme cca 8 hodin kynout přikryté utěrkou.
Do mísy přidáme:
2lžičky soli
špetku fenyklu
pol.lžíci sezamového oleje
pol.lžíci lněného semínka
pol.lžíci kmínu
možno přidat další semínka - dýně, slunečnice, sezam černý, bílý, chia ...
trochu mouky na dohuštění
špaldové celozrnné, kukuřičné, pohankové apod.
trochu žitné chlebové.
Výsledná konzistence má být jako řidší těsto na kynuté knedlíky, ale nesmí skápnout z vařečky. Odebereme si kvásek na příští chléb cca 2 vrchovaté polévkové lžíce do sklenice s uzávěrem, kterou uložíme do lednice.
Toto těsto dáme do středně velké nerezové misky předem vytřené olejem, zakryjeme utěrkou a necháme cca 3 hodiny kynout.
Po uplynutí této doby vložíme celou mísu na pařáček do velkého hrnce, přiklopíme poklicí, kterou nezvedáme, a paříme cca 1.5 hodiny.
Potom sundáme hrnec z plotny, opatrně sejmeme poklici, aby nekapala voda na chléb. Vyndáme misku a necháme cca 10 minut chladnout, potom opatrně silikonovou stěrkou uvolníme a vyklopíme chléb na prkénko a necháme úplně vychladnout.
Dobrou chuť.