Co budete potřebovat?
Hrnek a půl mandlové mouky smíchejte s půl lžičkou jedlé sody a špetkou soli.
Do robota dejte půl hrnku pasty tahini (koupíte ji ve zdravé výživě, je to pasta ze sezamových semínek), půl hrnku Erythritolu (má o 95% méně kalorií než klasický cukr nebo med, lze použít i stevii nebo čekankový sirup), přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Umíchejte dohladka a pak přidejte připravenou směs s mandlovou moukou. Pokud se bude těsto drobit, je dobré přidat trochu vody.
Z těsta tvarujte kuličky o průměru 3cm, obalte je v sezamových semínkách, utvořte malé koláčky a vyložte na pečící papír. Střed koláčků promáčkněte a dejte péci do trouby na 170°C asi na 10 - 15 minut. Po vychladnutí můžete na sušenky dát džem nebo čerstvé maliny rozmíchané s čekankovým sirupem.
Doporučuji dát malinový džem na sušenky až před konzumací. Pokud je nesníte ještě týž den, jsou pak nasáklé džemem.
Proč používám v receptu Erythritol?
Možná jste doposud používali jako zdravější variantu cukru med nebo agávový či javorový sirup. Přestože je to cukr nerafinovaný a obsahuje minerály a vitamíny, pořád je to cukr s vysokým procentem fruktózy. Fruktóza je sacharid, který se v těle metabolizuje jinak, než ostatní cukry. Pomocí jater se mění na viscerální (vnitřní neboli orgánový) tuk.
Tím neodsuzuji přírodní cukry ani ovoce, ve kterém je fruktóza hojně obsažena. Jen se do receptů snažím klasický cukr nedávat, abych jeho příjem snížila.
Přeji vám dobrou chuť při zdravém mlsání.