Velikonoce - Salát s medvědím česnekem a velikonoční bochánek

Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.

Obrázek: 09d6c9a92001067f624392a9701a3b08569e66cb
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Salát z pampeliškových listů a medvědího česneku

Pampeliškové listy (6 kusů) nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo, dodává vitalitu a sílu.

Velikonoční bochánek

  • 10 dkg ječné mouky,
  • 40 dkg celozrnné pšeničné mouky,
  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké,
  • 1 kostička droždí,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 1 lžička soli,
  • 1 hrneček spařených rozinek,
  • 1 hrneček oloupaných a nadrcených ořechů, či mandlí,
  • 20 dkg třtinového cukru,
  • 14 dkg ghí,
  • 1 sladká smetana, teplá voda,
  • trošku citrónové chemicky neošetřené kůry,
  • troška skořice ( asi 1/3 lžičky) a kardamomu.

Z tohoto množství jsou zhruba tři až čtyři bochánky.

Droždí necháme v trošce teplé vody a s jedním vanilkovým cukrem vzejít, poté přidáme všechny ostatní suroviny a s citem a láskou vše zamícháme. Těsto má být polotuhé a mají se při jeho míchání v něm dělat bubliny. Těsto necháme na teplém místě nakynout, trvá asi 35 minut a poté tvarujeme bochánky. Nezapomeneme je potřít rozšlehaným vajíčkem. Vytvarované bochánky opět před pečením kynou na plechu a na teplém místě, asi 15 minut. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud budete zadělávat z uvedeného množství tak pozor, na plech se vejdou jen dva bochánky, a proto musíte těsto zpracovat postupně, aby vám zbylé dva nepřekynuly. Pokud vám bochánek v troubě prasknul, tak to většinou znamená, že těsto nebylo dostatečně nakynuté. Ještě jedna rada, pokud se bojíte, aby se bochánek příliš seshora nepřipálil, je možné po první třetině pečení bochánek přikrýt pečícím papírem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8b828d6d9ba38380307b400ee21f59b30f185d2f
Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee
Obrázek: a0c2aeace9693f0bc743e0f5a6c1aff46882ea8e
Obrázek: d22594f1ecfd5bf898e2a6ab8729dd2475e9910c
Obrázek: b2d05bf37702963f397c7203a604563227671dd1