Jak upéct výborné pudinkové copy?
Na těsto potřebujeme:
- 250 ml mléka,
- 200 ml oleje,
- 3 žloutky,
- 400 g hladké mouky,
- 10 lžiček cukru,
- špetku soli,
- 1/2 kostky droždí.
Na krém:
- 3/4 litru mléka,
- 3 vanilkové pudinky,
- 6 lžiček cukru,
- celé máslo.
Na dohotovení:
- 1 vejce na potření,
- moučkový cukr na posypání.
Ze dvou lžiček cukru, mléka a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, žloutky, olej, mléko a kvásek. Hněteme tak dlouho, dokud těsto nebude pěkně hladké a nebude se lepit na mísu. Necháme kynout 1 hodinu na teplém místě. Mezitím uvaříme pudink. Až vychladne, zašleháme do něj změklé máslo.
Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme jej na 16 kousků. Z každého uděláme 20 cm dlouhý a 1 cm tenký váleček, který přehneme na polovinu. Tím vzniknou dva prameny, které smotáme, konec zmáčkneme a trochu vsuneme dospod. Klademe na pečicí papír a necháme ještě cvilku kynout. Poté jednotlivé copy potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 - 20 minut. Po vychladnutí je podélně rozkrojíme, naplníme krémem a posypeme moučkovým cukrem.
Zkoušejte různé varianty
Výborný krém uděláme také z kokosového nebo karamelového pudinku. Copy můžeme lehce pocákat čokoládovou polevou. Věřím, že pokud se necháte zlákat tímto receptem, po pudinkových copech se u vás doma jen zapráší. Dobrou chuť!