Červené zelí - je bohaté zejména na vlákninu, vitamín C, B12 i železo. Velmi dobře se hodí do zimních salátů, podporuje podzimní a zimní vitalitu. Je to jeden z darů Matky přírody, kterým nás na podzim obdarovala, abychom lépe zvládli náročný zimní čas a doplnili si živiny, které potřebujeme.
Salát z červeného zelí
- červené zelí
- 2 lžíce kvalitní zakysané smetany
- jablečný ocet
- sůl
- troška nastrouhaného křenu nebo cayenského pepře
Červené zelí (½ hlávky) nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme ostatní ingredience. Je velmi vhodné nechat tuto "pomazánku" chvilku odležet (1 hodinu). Je velmi osvěžující a lehká. Přílohou může být opečený žitný chléb. Doporučuji tento pokrm nejíst studený.
Vločková polévka s červeným zelím
(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)
- Menší červené zelí (nebo 1/2 z většího),
- 1 hrnek ovesných vloček,
- 0,5 hrnku červené čočky,
- ghí,
- sůl,
- ochucovadlo bez glutamanu sodného,
- kmín,
- troška jablečného nebo vinného octa na dochucení po uvaření,
- bobkový list,
- pískavice,
- jemné kari,
- saturejka,
+ do talíře můžeme přidat lžičku kvalitní zakysané smetany.
Nakrájené červené zelí orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience (kromě jablečného octa a zakysané smetany). Vaříme, dokud není zelí měkké. Následně ještě dochutíme a přidáme dle libosti zakysanou smetanu. Možnou plynatost sníží použití saturejky.
Vločková buchta s jablky a ořechy
(množství je na větší pekáč)
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek vyloupaných a nadrcených ořechů
- 2 hrnky pohankových vloček
- jablka
- skořice
- kardamom
- třtinový cukr (1/2 až 2/3 hrnku)
- rozinky (1/2 hrnku)
- vanilkový cukr
- 3-5 lžic ghí (přepuštěné máslo)
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- mléko
Vločky dáme do zadělávací mísy, zalijeme mlékem tak, aby byly vločky celé ponořené, necháme asi 15 minut odležet. Přidáme 5-10 nakrájených jablek (střední velikost), 1 vrchovatou lžičku skořice, kardamom, vanilkový cukr, rozinky, ořechy, třtinový cukr, 3- 5 lžic ghí (přepuštěné máslo) a 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva. Nepoužívejte instantní pohankové vločky. Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko. Pomalu pečeme jak jinak než dozlatova.
Oves - snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, může potlačit touhu po nikotinu, podporuje psychickou odolnost a celkově podporuje vitalitu. Oves obsahuje velké množství ve vodě rozpustné vlákniny. Tato vláknina se v zažívacím traktu mění na gel a prodlužuje čas nutný ke vstřebání cukrů z potravin. Zabraňuje tak nebezpečným výkyvům hladiny cukru v krvi.
Vlašské ořechy - jsou velkým pomocníkem při ochraně před infarktem a nemocemi srdce. Chrání cévy před poškozením, obsahují spoustu vitaminu E a zlepšují psychickou odolnost jedince.