Cuketa, nebo chcete-li tykev obecná, pochází z Mexika a rychle se u nás stala velmi oblíbenou zeleninou. Je zdravá, protože obsahuje velké množství minerálů a málo sacharidů a kalorií, jelikož ji tvoří až z 90 % voda, a proto ji oceníte i při dietě. Je také bohatá na vlákninu, která je prospěšná pro vaše střeva. Pochutnat si můžete na tradiční zelené cuketě, ale není výjimkou, že narazíte i na žlutou či kulatou cuketu. Chuťově jsou si všechny velmi podobné.
Pokud pěstujete cuketu sami, máte teď pravděpodobně hojnou úrodu, jelikož letošní deštivé léto jí prospívá. Nebojte se pěstovat cuketu! Zvládne to i zahradnický laik. Zasaďte semínka a po pár týdnech už můžete přesazovat malé sazeničky do záhonu. Cuketa je velmi nenáročná rostlina, vyhovuje jí slunné stanoviště a dorůstá velikých rozměrů. Pokud svoji úrodu nemáte, zkuste poprosit souseda nebo vyražte na místní farmářský trh. Vybírejte spíš menší plody, mají totiž větší obsah prospěšných látek a nebývají hořké a plné semen.
Chutný a lákavý cuketový koláč se sýrem
Upečte si chutnou letní pochoutku krásnou na pohled, se kterou uděláte parádu i při slavnostních příležitostech. Můžete udělat jednu vrstvu sýru a cuket, aby byl koláč lehoučký a připomínal spíše pizzu, nebo dvě vrstvy, pokud máte více strávníků nebo koláč podáváte jako hlavní chod. Vyhrajte si s kolečky barevných cuket a poskládejte nádherné mozaiky!
Co si nachystat?
- 150 g másla,
- 150 g hladké mouky,
- sůl a pepř,
- 3 středně velké cukety (nejlépe žlutou i zelenou),
- 400 g měkkého kozího sýru,
- 2 lžíce olivového oleje,
- bylinky ze zahrádky dle chuti (já používám rozmarýn).
V robotu spojte máslo, mouku a lžičku soli tak, aby vzniklo hrudkovité těsto. Přidejte 3 lžice vlažné vody a těsto zpracujte jen lehce, aby drželo pohromadě. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladnou po dobu 30 minut. Mezitím si nakrájejte cuketu na tenoučké plátky, vložte do síta a řádně prosolte. Nechte 20 minut odpočinout. Cuketa díky soli "vypotí" přebytečnou vodu, kterou vymačkejte přes síto pryč. Připravte si kulatou pečící formu na koláč o průměru 25 cm. Vychlazené těsto vmačkejte do formy a kopírujte její tvar včetně okrajů.
Takto připravené těsto dejte ještě na 30 minut vychladit do lednice. Kozí sýr vidličkou rozmačkejte a smíchejte s olivovým olejem, pepřem a bylinkami. Poté s polovinou této směsi potřete těsto. Na sýr vyskládejte plátky cukety, na to další vrstvu sýru a další vrstvu cukety. Dejte volný průběh vaší kreativitě a horní vrstvu cuket poskládejte do zajímavých geometrických tvarů. Přizvěte na pomoc klidně i děti! Můžete poskládat plátky žluté a zelené cukety na střídačku do spirály, vedle sebe na proužky nebo jak se vám to bude líbit. Pečte ve vyhřáté troubě 40 minut na 180°C, dokud plátky cukety nezačnou chytat zlatý nádech.
Cuketové brownies, které ocení každý vegan
Výborný veganský desert, který je díky cuketě neskutečně vláčný.
Na těsto potřebujeme:
- 1 střední cuketu (nastouhanou),
- 2 hrnky hladké mouky,
- 1/2 hrnku pravého holandského kakaa,
- 2 hrnky třtinového cukru,
- 1/2 hrnku rostlinného oleje,
- 1 lžíci jedlé sody,
- vanilku nebo vanilkový extrakt,
- 1/2 lžíce soli,
- nasekané ořechy (druh zvolte dle chuti, já používám mandle).
Na polevu:
- kokosový olej,
- kakao,
- javorový sirup.
Šlehačem utřete třtinový cukr s olejem a přidejte vanilku či její extrakt a nastrouhanou cuketu. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a ořechy. Vše spojte dohromady. Vhodné je všechny indegrience pořádně promačkat rukou. Chvíli počkejte, než šťáva z cuket pustí do těsta. V případě, že je těsto moc tuhé, přidejte 2-3 lžíce vody. Do čtvercové formy vložte pečící papír a poté těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut.
Polevu připravíte tak, že rozehřejete kokosový olej, do kterého vmícháte stejné množství kakaa (například na 3 lžíce kokosového oleje 3 lžíce kakaa) a javorový sirup. Za tepla poléváme vychladnuté brownies a necháme ztuhnout v ledničče.
Speciální cuketové květy plněné ricottou
Pokud vám není líto úrody a máte opravdu hodně cukety, upečte si malinké cuketky, které na svých koncích stále mají květy. V Itálii se takto dokonce cuketa prodává jako znak čerstvosti, protože takto malé cukety nikdy nejsou hořké.
Připravte si:
- 8 malých cuket s květy na koncích,
- 250 g sýru ricotta,
- 80 g nastrouhaného parmezánu,
- 200 g mouky,
- 1 citron,
- 200 ml perlivé vody,
- 2 lžíce bazalky,
- olivový olej,
- 1/2 sáčku sušeného droždí,
- sůl a pepř.
V misce smíchejte ricottu, parmezán, štávu z citronu, trochu kůry z citronu, bazalku, sůl a pepř. Očistěte cukety, okrájejte je tak, aby z květů trčely jen kousky dlouhé asi 5-8 cm a odstraňte pestíky z květu. Každý květ naplňte směsí sýrů a pořádně je zabalte, aby při smažení nevytekly. V další misce smíchejte mouku, droždí a perlivou vodu, aby vzniklo těstíčko. Rozpalte větší množství oleje a květy smažte ze všech stran, dokud nechytí zlatou barvu. Ihned podávejte.
Nebojte se vyzkoušet nové recepty, kde využijete zdravou cuketu plnou živin, ze které vytvoříte skvěle chutnající jídla. Přeji vám dobrou chuť!