Lahodná letní šťáva a pohankové palačinky s jahodami

Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.

Obrázek: 5d62a5051c6a2bed7182a5b3482d6a88b69f0695
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Čerstvá šťáva s levandulí a bylinkami

  • 1/3 hrnku třtinového cukru,
  • 1 až dva nakrájené citrony či limetky (bez kúry),
  • 1,5 litru  převařené teplé vody,
  • 1/2 hrnku čerstvých květů levandule,
  • 1/4 hrnku čerstvých listů meduňky.

Do skleněného či keramického džbánu (pokud ho nevlastníme, tak postačí zavařovací sklenice) dáme postupně všechny přísady a zalijeme teplou převařenou vodou. Při zrání (1hodina) šťáva provoní celý byt, má osvěžující chuť. Lze ještě ředit vlažnou vodou. Doporučuji vypít do několika hodin od začátku výroby. Poměr cukru upravte dle vaší chuti.

Čočková polévka s mladou kapustou a zelenou petrželkou

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

  • Mrkev (1 kus),
  • petržel (kořenová 1 kus),
  • 1/3 kapusty,
  • ml. koriandr,
  • saturajka,
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného,
  • jemné kari,
  • lžička jablečného octa,
  • troška nastrouhaného zázvoru,
  • červená čočka (1 hrnek),
  • ghí,
  • sůl,
  • zelená petrželka,
  • kmín,
  • libeček (pokud vám nevadí).

Na ghí orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny, krátce vaříme. Polévka se hodí do diet v jakémkoli ročním čase, je velmi dobře stravitelná, pomáhá normalizovat cukr v těle, obnovuje sliznice, podporuje správné vyprazdňování, posiluje organismus, hodí se i v době nemoci.

Kapusta je bohatá na vlákninu – je prevencí rakoviny tlustého střeva. Spolu s kmínem pomáhá odvodnit a pročistit. Pozor však, obsahuje šťavelany.

Zelená petrželová nať – velmi chutné zelené koření. Dobře působí při premenstruačních potížích (křeče i bolest hlavy). Dále snižuje otoky (patří sem i otoky žláz a prsou). Působí proti šerosleposti, pomáhá při velké únavě a anémii.

Pohankové palačinky - zapečené s tvarohem a jahodami

Těsto na palačinky:

(recept je na 3-4 palačinky)

  • 1 vejce,
  • 0,5 hrnku mléka,
  • 5 vrchovatých lžic pohankové mouky.

Vše dobře promícháme a následně smažíme na trošce ghí. Pokud by se nám těsto trhalo, přidáme ještě trochu pohankové mouky. Pokud by bylo naopak palačinkové těsto příliš tuhé, přidáme mléko.

Na zapečení potřebujeme:

  • Čerstvě usmažené palačinky,
  • tvaroh 0,5 kg až 0,75 kg,
  • třtinový cukr,
  • ghí,
  • čerstvé nakrájené jahody.

Palačinky potřeme tvarohem, přidáme na tenko nakrájené jahody, posypeme cukrem a zabalíme, dáme vedle sebe do vymazaného pekáčku (ghí). Potřeme je ghí a ještě posypeme tvarohem, nakrájenými jahodami a tř.cukrem. Krátce zapečeme.

Jahody podporují krvetvorbu, posilují kosti, pomáhají růstu vlasů. Pozor, někdo na ně může mít alergickou reakci.

Mějte se krásně, letně a zdravě. Iva

Reklama

Podobné články

Obrázek: eed492be294ba4ba5e880eec401504aaceb16a1d
Obrázek: 4ac51b95be44870b8175afa67c26df2d81a8180e
Bylinky a rostliny k jídlu
Obrázek: f2028f2a07f9d77e8edfb61cccd27597b1ae7ebd
Obrázek: 8b9f3bd5e89647568cb9fb3fabb3e7805ff8dc25